Sculpt Gel is een van de meest veelzijdige en geliefde siliconen producten in de wereld van special effects make-up. Of je nu werkt aan een film, theaterproductie of een indrukwekkende Halloween-look, Sculpt Gel biedt eindeloze mogelijkheden om verbluffende en realistische effecten te creëren. In deze gids neem ik je stap voor stap mee door het proces van het werken met Sculpt Gel, van de voorbereiding tot de uiteindelijke afwerking.

Wat is Sculpt Gel?

Sculpt Gel is een hoogwaardige siliconengel die direct op de huid kan worden aangebracht. Het product wordt vaak gebruikt in de film- en theaterwereld om realistische wonden, littekens en andere huidtexturen te creëren. Door de flexibiliteit van de siliconen is Sculpt Gel ideaal voor het aanbrengen op bewegende delen van de huid. Sculpt Gel een bijzonder realistisch resultaat en een langere houdbaarheid op de huid

Wat te doen als je Sculpt Gel binnen komt

Wanneer je Sculpt Gel pakketje arriveert, is het belangrijk om direct enkele voorbereidingen te treffen:

  • Markeer de deksels: Gebruik een permanente marker om de deksels van de potjes te markeren met de bijbehorende letters (A, B, C). Dit voorkomt dat je per ongeluk de verkeerde deksel op een potje plaatst, wat een ongewenste chemische reactie kan veroorzaken.
  • Benodigde materialen: Zorg ervoor dat je een mengbakje hebt om de gel in te mengen en een set houten spatelstokjes. Markeer ook deze stokjes met de letters A, B en C om verwarring te voorkomen.

Sculpt Gel benodigdheden checklist

Hoe werkt Sculpt Gel?

Sculpt Gel bestaat uit drie delen: A, B en C.

  • Deel A en B: Deze vormen samen de siliconen wanneer ze gemengd worden. Om de Sculpt gel te maken mix je evenveel van deel A als deel B. Je mag dit uiteraard wegen maar als je op het oog ongeveer evenveel van beide delen hebt, is dit voldoende.
  • Deel C: Dit is een verzachter die de siliconen flexibeler maakt, wat ideaal is voor gebruik op bewegende delen van de huid, zoals rond de mond of hals. Het is niet noodzakelijk om deel C toe te voegen om de siliconen te maken, maar omdat het de siliconen zachter en beweeglijker maakt, ziet het er natuurlijker uit en voelt het ook natuurlijker aan wanneer je deel C gebruikt.

    Persoonlijk mix ik altijd gelijke delen van A, B en C voor het maken van Sculpt Gel. Dit zorgt niet alleen voor een fijnere, flexibelere siliconen, maar het betekent ook dat alle potjes tegelijk leeg gaan. Wil je meer van deel C toevoegen? Dat kan! Je kunt tot vier keer zoveel van deel C toevoegen als van deel A en B. Dus als je bijvoorbeeld 5 gram van deel A en 5 gram van deel B gebruikt, kun je tot 20 gram van deel C toevoegen.

Expert Tip 1:
Mix altijd kleine hoeveelheden Sculpt Gel. Je hebt vaak minder nodig dan je denkt, en de chemische reactie is niet omkeerbaar. Het is beter om een beetje bij te mixen dan onnodig aangemaakte Sculpt Gel weg te gooien.

Expert Tip 2:
Hoe meer je van deel C aan de mix toevoegt, hoe langer het duurt voordat de Sculpt Gel uithardt. Wil je meer werktijd? Voeg dan meer deel C toe. Heb je juist maar kort de tijd? Kies dan voor een minder bewegend deel van de huid (zoals het voorhoofd, de jukbeenderen of de neus) en voeg minder of geen deel C toe aan de mix.

Toepassing

Aanbrengen: Breng de gemengde gel direct aan op de huid. Voor grotere effecten, werk in lagen.

Vormgeven: Gebruik een Stainless Steel Spatula en alcohol om de gel in de gewenste vorm te boetseren. De alcohol zorgt ervoor dat de Sculpt Gel niet aan je spatel, of andere tools die je gebruikt, blijft kleven.

Tips voor een Realistische Wond:

  • Textuur: Voeg textuur toe met een stipple spons gedrenkt in alcohol.
  • Kleuring: We kleuren eerst de buitenkant van de wond in onze huidskleur, daarna gaan we de binnenkant van de wond kleuren met verschillende kleuren rood om diepte te creëren.
  • Bloed: Gebruik een dikke bloedgel voor de wond zelf en een iets dunnere bloedgel voor bloed dat uit de wond stroomt.

Afwerking en kleuring

Na het aanbrengen en uitharden van de Sculpt Gel, kun je de glans verminderen met een setting powder. Voor de kleuring kun je alcohol-geactiveerde make-up gebruiken voor een natuurlijke uitstraling. Gebruik een foundation spons of speciale effecten make-up penselen voor precisiewerk.

Voor het kleuren van de Sculpt Gel en het maken van de wond

Hieronder vind je de producten die ik heb gebruikt voor het werken met Sculpt Gel in de video hierboven. Natuurlijk kun je ook werken met waterschmink of vetschmink, afhankelijk van je voorkeur. Het resultaat zal er wat anders uitzien, maar met de juiste technieken kun je nog steeds prachtige effecten bereiken. Voor de meest gedetailleerde en levensechte resultaten raden we aan om alcohol-geactiveerde make-up te gebruiken, omdat dit de effecten nog realistischer maakt.

Meer leren over Sculpt Gel?

Wil je meer leren over het werken met Sculpt Gel? Naast deze handleiding bieden we ook een uitgebreide online Basis Special Effects Make-up Cursus aan via FBFX Academy. Hierin worden specifieke technieken behandeld die je helpen om Sculpt Gel en andere siliconen producten goed onder de knie te krijgen. Deze cursus is ideaal voor zowel beginners als gevorderden die hun vaardigheden willen verbeteren.

Meer inspiratie? Ontdek onze how-to artikelen en video tutorials!

Ben je geïnspireerd door deze Sculpt Gel tutorial en wil je meer leren? Neem dan zeker een kijkje bij onze andere how-to artikelen en video’s! Of je nu net begint met schminken, grimeren of special effects make-up, wij hebben alles wat je nodig hebt. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je verbluffende resultaten kunt bereiken!

Hoe Je Werkt Met Vloeibare Latex Pasta

Wil je liever meteen aan de slag met visuele hulp? Bekijk dan onze video tutorials op het SchminkenGrime YouTube-kanaal! Hierin laten we je stap voor stap zien hoe je de meest indrukwekkende sculpt gel- en special effects make-up kunt creëren. Perfect voor zowel beginners als ervaren make-up artiesten. Klik hieronder om direct naar de video’s te gaan en jezelf onder te dompelen in de wereld van sculpt gel en special effects.

Blijf op de hoogte van de laatste trends en tips

Wil je geen enkele update missen over de nieuwste airbrush technieken en producten? Volg ons dan op Facebook en Instagram, en blijf op de hoogte van de nieuwste trends, evenementen, acties, en meer. We plaatsen regelmatig updates om je te inspireren en je te helpen met je volgende project.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal

Wil je geen enkele special effects make-up video missen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal. We uploaden regelmatig nieuwe video’s over schmink, airbrush, grime en special effects make-up. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste tips en technieken.

Contact en nieuwsbrief

Heb je vragen over specifieke producten of technieken? Laat het ons weten via de comments hieronder of stuur ons een e-mail. We staan klaar om je te helpen en wellicht zelfs een video te maken die jouw vraag beantwoordt. Of je nu advies nodig hebt of inspiratie zoekt, we helpen je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om geen enkele update te missen! We sturen je regelmatig tips, tutorials en exclusieve aanbiedingen direct naar je inbox.