Welkom bij onze uitgebreide gids over het gebruik van Nose & Scar Wax van Ben Nye. Of je nu een beginnende grimeur bent of al jaren in het vak zit, dit veelzijdige product is een must-have voor iedereen die realistische wonden, littekens, en andere huiveringwekkende effecten wil creëren. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces van het aanbrengen en vormgeven van Nose & Scar Wax, zodat je klaar bent om indrukwekkende special effects make-up te maken.

Wat is Nose & Scar Wax?

Nose & Scar Wax is een zachte, kneedbare wax die speciaal is ontworpen voor het creëren van realistische huidtexturen, zoals wonden. Dit product is een favoriet onder special effects make-upartiesten vanwege zijn eenvoudige toepassing en indrukwekkende resultaten. De wax kan gemakkelijk worden gevormd en gemodelleerd, waardoor het ideaal is voor alles van kleine huidonregelmatigheden tot grotere, gedetailleerde wonden.

Benodigdheden:

Om de beste resultaten te behalen met Nose & Scar Wax, heb je de volgende materialen nodig:

In deze video laat ik het niet zien maar na het vormen van de wond, en net voor het kleuren is het handig om je creatie af te poederen met een Setting Powder. Dit zorgt ervoor dat de het vet van de vaseline geabsorbeerd word, de kleverigheid en glans van de wax verdwijnt en dat het eenvoudiger wordt om make-up en bloed toe te voegen.

Stappenplan voor het Aanbrengen van Nose & Scar Wax:

Voorbereiding van de Huid

Begin met het aanbrengen van een dunne laag Pros-Aide huidlijm op de plek waar je de wax wilt aanbrengen. Belangrijk: Wacht totdat de Pros-Aide transparant is voordat je verder gaat. Dit zorgt ervoor dat de wax beter blijft zitten, vooral als je de make-up voor langere tijd wilt dragen.

Aanbrengen van de Wax

Gebruik een Stainless Steel Spatula om een kleine hoeveelheid wax uit de pot te halen. Kneed deze tot een bolletje of een worstje en breng de wax aan op de Pros-Aide en modelleer deze met je vingers in de gewenste vorm. In deze eerste stap willen we een basis maken die onzichtbaar is op de huid zodat we in de volgende stap van deze basis een wond kunnen maken. Om te voorkomen dat de wax aan je vingers of spatel blijft plakken, smeer je deze in met een heel dun laagje Vaseline of petroleum jelly. Dit helpt om de wax soepel te houden en het vormgeven gemakkelijker te maken. Besteed voldoende aandacht aan de overgang van de rand van de wax naar de huid. Hoe vloeiender deze overloopt, hoe mooier het eindresultaat zal zijn.

Vormgeven van de Wond

Gebruik de spatel om een snee, wond of andere gewenste vorm in de wax te maken. Werk de randen van de wond eventueel bij door er zachtjes op te deppen met een stippel spons die ook is voorzien van een klein beetje met Vaseline. Dit helpt om harde lijnen te verzachten en de wax er natuurlijker en realistischer uit te laten zien. Om het vet uit de vaseline te absorberen en de glans van de wax te halen poeder je het geheel voorzichtig af met een setting powder wanneer je klaar bent met het vormgeven van de wond.

Kleuren van de Wax

Wanneer we beginnen met het kleuren van onze creatie starten we eerst met het kleuren van de buitenkant van de wond (wat normale huid moet voorstellen). Breng de make-up in dunne, transparante lagen aan zodat je deze kunt matchen aan je eigen huidskleur. Kijk goed wat het kleurverschil is tussen je eigen huid en de wax en bepaal vervolgens welke kleur je mist. In mijn geval is dat een beetje roze. Gebruik een stippel penseel of een geplukt non-latex foam sponsje om de kleur gelijkmatig te verdelen en een realistisch effect te creëren. Je kunt de kleuren ook op de huid spetteren met een spetter penseel. Ik heb hiervoor het Skin Cover-up Palette van Encore gebruikt. Tip: De wax kan soms iets lichter of donkerder zijn dan je eigen huid, dus experimenteer met verschillende tinten om de juiste match te vinden.

Toevoegen van Bloed en Details

Dan is het tijd voor het kleuren van de binnenkant van de wond. Begin met de lichtste tint rood en werk geleidelijk naar donkerder tinten om diepte in de wond te creëren. Voeg een beetje zwart toe voor de diepste delen van de wond, zoals in scheuren of open snijwonden. Dit heb ik gedaan met het SFX Encore Palette. Eindig met het aanbrengen van nepbloed voor een dramatisch, realistisch effect.

Aanbrengen van Nepbloed

Breng nepbloed aan voor een dramatisch en realistisch effect. Ik heb gekozen voor het Venial Blood van Mouldlife, omdat dit een realistische kleur heeft voor een verse wond en je het mooi kunt uitwerken op zowel de wax als de huid. Ik breng het bloed aan in de wond met een rond penseel en smeer het ook een beetje over de buitenkant van de wond. Dit ziet er in eerste instantie misschien wat vreemd uit, maar wanneer je vervolgens een babydoekje pakt en deze extra nat sprayt met water, kun je het overtollige bloed voorzichtig weghalen. Het resultaat is een lichte bloedzweem op de huid en wax, die er zeer realistisch uitziet. Wil je dat er een beetje bloed uit de wond loopt? Dan kun je dit natuurlijk extra toevoegen. Houd echter rekening met de zwaartekracht en de richting waarin het bloed daadwerkelijk zou lopen bij de verwonding die je hebt gemaakt.

Tips voor een Realistisch Effect:

  • Vingerafdrukken: Druk zachtjes met je vingers op de wax om het een beetje extra structuur te geven. Dit kan de illusie van een echte huid versterken.
  • Bloedtoevoeging: Experimenteer met de hoeveelheid en toepassing van bloed om het gewenste effect te bereiken. Laat het bloed bijvoorbeeld lichtjes druipen voor een dramatisch effect, of houd het subtiel voor een net gemaakte wond.

Conclusie:

Met Nose & Scar Wax van Ben Nye kun je eindeloos variëren en experimenteren om realistische wonden te creëren die indruk maken. Of je nu werkt aan een theaterproductie, een filmproject, of gewoon plezier hebt met Halloween-make-up, deze wax biedt je de flexibiliteit en controle om je creativiteit volledig te benutten. Veel plezier met het experimenteren en wees niet bang om je grenzen te verleggen!

Meer Inspiratie? Ontdek Onze How-To Artikelen en Video Tutorials!

Ben je geïnspireerd door deze uitleg over Nose & Scar Wax en wil je meer leren? Neem dan zeker een kijkje bij onze andere how-to artikelen en video’s! Of je nu net begint met airbrushen, schminken, grimeren of special effects make-up, wij hebben alles wat je nodig hebt. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je verbluffende resultaten kunt bereiken!

Airbrush Gebruiken Een Complete Gids voor Beginners
Custom Styrofoam Prop: Het maken een grote Paddenstoel
Hoe Je Werkt Met Vloeibare Latex Pasta

Bekijk Onze andere Video Tutorials over het werken met Wax

Wil je liever meteen aan de slag met visuele hulp? Bekijk dan onze video tutorials op het SchminkenGrime YouTube-kanaal! Hierin laten we je stap voor stap zien hoe je met verschillende special effects make-up producten kunt werken. Perfect voor zowel beginners als ervaren make-up artiesten. Klik hieronder om direct naar de video’s te gaan en jezelf onder te dompelen in de wereld vanspecial effects make-UP technieken.

Blijf Op de Hoogte van de Laatste Trends en Tips

Wil je geen enkele update missen over de nieuwste airbrush technieken en producten? Volg ons dan op Facebook en Instagram, en blijf op de hoogte van de nieuwste trends, evenementen, acties, en meer. We plaatsen regelmatig updates om je te inspireren en je te helpen met je volgende project.

Abonneer Je op Ons YouTube-Kanaal

Wil je geen enkele special effects make-up video missen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal. We uploaden regelmatig nieuwe video’s over schmink, airbrush, grime en special effects make-up. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste tips en technieken.

Contact en Nieuwsbrief

Heb je vragen over specifieke producten of technieken? Laat het ons weten via de comments hieronder of stuur ons een e-mail. We staan klaar om je te helpen en wellicht zelfs een video te maken die jouw vraag beantwoordt. Of je nu advies nodig hebt of inspiratie zoekt, we helpen je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om geen enkele update te missen! We sturen je regelmatig tips, tutorials en exclusieve aanbiedingen direct naar je inbox.