Het stoppen met schminken op een evenement en het sluiten van de rij met wachtende? Het gaf mij vaak al een uur voor het einde buikpijn. “Als het deze keer, maar zonder drama gaat” dacht ik dan.

Draai je al even mee in de malle molen van het schminken op evenementen? Dan vertel ik je zeker niets nieuws, maar breng je misschien op een idee. Schmink je nog maar net en overweeg je om in het diepe te springen met je eerste opdracht?

Luister dan en huiver!                   .

Je doet het NOOIT goed! Ik wil je zeker niet ontmoedigen, maar train jezelf in het opzetten van een eeuwig lachend masker en kweek zo snel mogelijk een olifantshuid.

Zie het even voor je

Een geweldig evenement met honderden kinderen en evenveel activiteiten, kleur, geur en smaakstoffen. Om je opdrachtgever te laten zien dat jij echt de beste keuze bent voor de job, ga je 7 uur lang non stop door met het toveren van blije gezichten. Eten komt later wel, je wilde toch nog een paar pondjes kwijt. Om niet te hoeven stoppen voor een plas pauze, waarvoor je vast een half uur in de rij moet staan, sla je het drinken ook maar over. Het loopt tegen het eind van je opdracht en met een rug en vingers die vast nooit meer in hun originele vorm terug willen buigen, kijk je op (je staat uiteraard al met je gezicht naar de rij toe, zodat je tijdens het werken ziet wat daar gebeurd). Nog 7 kids in de rij en een uur te gaan. Makkie! Je loopt naar het laatste kind toe en verteld hem dat hij de speciale afsluiting is, van je geweldige dag en dan……………..komen ze. Moeder en kind from hell. Met een verontschuldigende glimlach, vertel je ze dat de rij gesloten is, geeft kindlief nog een sticker, maar het mag niet baten.
Het kind zet het op een hysterisch gehuil en moeder begint je uit te maken voor alles wat mooi en lelijk is, als een ervaren visvrouw van de Albert Cuyp markt in Amsterdam.

Wat nu?

Je prachtige schmink kit (uiteraard gekocht bij een bekende gerenommeerde online schmink shop) snel bij elkaar rapen? Hem in de dichtstbijzijnde kliko gooien en punnik les gaan geven aan bejaarden? (want die zijn vast WEL blij met je)

Dat hoeft niet, want met de volgende 3 tips, word jij straks een kei, in het                                     “zonder kleerscheuren” sluiten van je wachtrij.

1. Alleen ga je sneller maar samen kom je verder.

Vraag voor het evenement begint, of er iemand beschikbaar is die je kan helpen met het sluiten van de rij als de tijd er bijna op zit. Leg aan de organisatie uit dat dit beter is voor de tevredenheid van de bezoekers, daar jij druk bezig bent met zoveel mogelijk mensen gelukkig te maken. Jij hoeft dan niet steeds te stoppen om de mensen die aansluiten na het laatste kind, te vertellen dat je gesloten bent. Nog beter is, dat je zelf iemand mee brengt die de rij tijdens het evenement in goede banen lijd. Deze persoon kan ook meteen afrekenen als je een “betaal per persoon” evenement hebt. Deze persoon kan dan, op jou teken, achter het laatste kind gaan staan en de nieuwe mensen vriendelijk vertellen dat de tijd er helaas op zit.
Wil je een reden geven, dan kan je rijsluiter vertellen dat je nog naar een andere opdracht moet of dat door de organisatie is besloten dat je moest sluiten, zodat ze het evenement langzaamaan kunnen beëindigen. Tevens kan je steun en toeverlaat de mensen attenderen op attracties, die nog wel open zijn. De kinderen die niet meer geschminkt kunnen worden, kan hij een aardigheidje meegeven, zoals bijvoorbeeld een leuke sticker (met je bedrijfsnaam er in verwerkt, als je daar budget voor hebt).

2. Show it baby.

Communiceer duidelijk naar de bezoekers! Maak affiches of gebruik een mooi reclame krijtbord, waar je op zet wat de openingstijden zijn. Meld hoe lang je ongeveer bezig bent met een persoon en noteer ook, dat je niet langer kunt blijven. Op deze manier kunnen ouders van te voren al zien tot hoe laat je werkt. Wat ik bij slimme collega schminkers / schminksters heb gezien, zijn fluorescerende verkeershesjes (die je verplicht in de auto moet hebben, weet je wel), met op de rug een tekst als “Ik ben vandaag de laatste die geschminkt word”.
Deze doe je dan aan bij het kind dat jij als laatste gaat schminken. Je legt dit gelijk ook uit aan het kind en de ouder. Je zult zien dat zij dit vanzelf voor je gaan doorgeven, als er nog mensen aan willen sluiten.

3. Speed it up.

Als je weet dat je nog maar een uur hebt te gaan en het laatste kind is aangewezen, vertel dan aan je wacht rij dat je graag iedereen nog aan de beurt wil laten komen. Daarom tover je de speedy designs tevoorschijn.  Dit is je geheime wapen. Het zijn je one strokes die in twee, drie minuten gezet zijn en een verbluffend resultaat geven. Ook geschikt zijn je BadAss stencils of je Diva Design sjablonen. Mooie kleur er onder gesponsd, stencil er overheen en klaar ben je.
Nog sneller gaan de LaDot tattoos. Dit zijn stempel tattoos die meerdere dagen blijven zitten.  Je rolt ze over het inkt kussentje, drukt ze op de huid, glittertje er over en voila.

Ik kan je met deze tips niet garanderen dat je onze “visfileerster” nooit meer tegenkomt aan het einde van je lange dag (daar heb je die olifantshuid toch wel voor nodig). Maar ik hoop dat je hiermee opgelucht en met een goed gevoel je opdrachtgever de hand kunt schudden, terwijl je enthousiast tegen hem zegt: “Tot het volgende evenement?”

Dank je wel voor het lezen en graag tot de volgende keer.

Groetjes Linda