Elke schminker kan zo de meest gevraagde schminks opnoemen: vlinder, eenhoorn, Spiderman, tijger – bij elke opdracht komen ze wel voorbij. Maar een veelgevraagd verzoekje waar je misschien niet meteen aan denkt, is Pokémon en Pikachu. Daarom hebben we vandaag dit Pikachu schminkvoorbeeld voor je.

Voor wie ze niet kent: Pokémon is een computerspel met verschillende versies. Pokémon Go op de telefoon is niet alleen bij de jeugd, maar ook bij volwassenen populair. Dit Japanse spel kent ook een tekenfilmserie. Toen ik jong was, keek ik er graag naar en generaties later kijken mijn eigen kinderen naar deze serie.

Zo vreemd is het dus niet dat je na de zoveelste vlinder en Spiderman een verzoek krijgt voor Pikachu.

Voor dit Pikachu Schminkvoorbeeld heb ik de volgende materialen gebruikt

Schmink:

Penselen:

Sjabloon:

Stap 1: Schets Pikachu

Om zeker te weten dat ik het figuur op de juiste plaats heb, schets ik eerst de vormen. Pikachu’s hoofd komt in het midden iets boven de wenkbrauwen. Het hoofd bestaat uit twee ovalen, waarbij de onderste iets groter is voor de bolle wangen van Pikachu. Langs het hoofd kun je zijn pootjes zetten. Onder het hoofd heb ik nog een klein stukje gevuld voor de illusie van een lijf.

Aan de ene kant komt de staart. Pikachu is een elektrische Pokémon en dat is aan zijn bliksemvormige staart te zien. Aan de andere kant komt een Pokéball. Voor het schetsen gebruik ik een puntpenseel nr. 6.

Stap 1: Schets Pikachu
Stap 2: Vul de vlakken in

Stap 2: Vul de vlakken in

Het invullen van de figuren doe ik met een filbert penseel ½. Voor de hele kleine vakken zoals de wangen kun je een kleinere, ¼, gebruiken. Ik heb voor de kleuren Mehron gebruikt, omdat deze schmink zacht is en fijn blendt. Heb je geen Mehron, dan kun je natuurlijk ook een andere zachte schmink, zoals Superstar, gebruiken.

Bij de onderkant van de Pokéball heb ik een beetje grijs gebruikt zodat ik straks met wit de highlights toe kan voegen. Wit op wit blijft wit, daarom gebruik ik grijs. Het is de bedoeling dat deze bij het vullen van het vlak mengt met wit, waardoor je een heel lichte grijs krijgt.

Stap 3: Schaduw toevoegen aan Pikachu

Ik heb aan de onderkant van Pikachu bij het hoofd, de nek, de oren, armen en de staart met een rond schminkpenseel het bruin aangebracht van Mehron. Vervolgens heb ik dit met een filbert penseel, voorzien van een klein beetje gele schmink, uitgeveegd.

Let op! Je hebt maar een heel klein beetje geel nodig, het penseel moet licht vochtig zijn. Je kunt het penseel droog deppen op een handdoek.

Stap 3: Schaduw toevoegen aan Pikachu

Voor het roze van de tong heb ik een beetje rood gepakt en gemengd in de pot met wit. Het is niet erg als je niet alle kleuren hebt, mengen gaat makkelijk en je kunt het potje met een schone, vochtige spons of billendoekje weer schoonmaken als je klaar bent.

Geef Pikachu alvast zijn ogen. Ik gebruik eerst bruin. Als het bruin droog is, komt er een zwarte pupil op. Dit laatste kan ook in een later stadium, bijvoorbeeld bij stap 7, het maken van de lijnen.

Stap 4: De Achtergrond inkleuren

Stap 4: De Achtergrond inkleuren

Omdat de restruimte rondom Pikachu klein is, heb ik een filbert penseel gebruikt voor het vullen van de achtergrond in plaats van een spons. Met een penseel kun je preciezer werken, zeker als de ruimte tussen de figuren klein is. Ik heb lichtblauw gebruikt.

Stap 5: Schaduw toevoegen aan de achtergrond

Stap 5: Schaduw toevoegen aan de achtergrond

Om Pikachu en de Pokéball heen heb ik donkerblauw gezet. Deze heb ik op dezelfde manier als stap 3 in het lichtblauw van de achtergrond gemengd. Dit creëert een mooi diepte-effect en laat Pikachu en de Pokéball echt naar voren komen. Zorg ervoor dat je de kleuren goed in elkaar laat overlopen voor een natuurlijke uitstraling. Experimenteer met de intensiteit van het donkerblauw om de perfecte schaduw te krijgen die je ontwerp compleet maakt.

Stap 6: Sjabloon

Voor extra vulling van de achtergrond kun je een sjabloon gebruiken. Ik heb een sjabloon gekozen met gelijkmatige puntjes die van groot naar klein gaan. Je kunt natuurlijk ook een ander sjabloon met een soortgelijk patroon gebruiken. Het sjabloon zorgt voor een speels effect en maakt de schmink nog levendiger. Probeer verschillende sjablonen uit om te zien welke het beste werkt voor jouw ontwerp.

Stap 6: Sjabloon

Stap 7: Pikachu omlijnen

Maak om het figuur heen zwarte lijnen. Hiervoor heb ik een dun rond schminkpenseel, Linda nr. 3 gebruikt. Omtrek met zwart ook zijn wangen. Bij de Pokéball zet je tussen het rood en wit een zwarte lijn. Omtrek het rondje in het midden en zet in dit rondje een kleiner rondje. Vergeet niet om ook de staart van Pikachu een scherpe, zwarte omtrek te geven om de bliksemvorm te accentueren. Deze lijnen geven je tekening definitie en laten de kleuren echt opvallen.

Stap 7: Pikachu omlijnen
Stap 8: Highlights en details toevoegen

Stap 8: Highlights en details toevoegen

De Pikachu is goed herkenbaar, maar je wilt hem net dat beetje extra geven. Daar zijn highlights ideaal voor. Ze zorgen ervoor dat je figuur meer tot leven komt. De highlights heb ik gemaakt met een nr. 6 puntpenseel en wit van Diamond FX. Omdat deze schmink op waxbasis is, blijft het wit mooi op de kleuren liggen.

Maak de schmink af met witte druppels, puntjes en sterretjes.

Stap 9: Pikachu met wit omlijnen

Om Pikachu nog meer naar voren te halen, kun je hem met wit omlijnen.

Deze Pikachu facepaint zal een succes zijn bij zowel jongens als meisjes en misschien ook wel voor de oudere Pokémon-fan. 😉 Ik ben benieuwd naar jullie Pikachu’s.

Wil je meer inspiratie en sneak peeks van mijn nieuwste creaties? Volg me dan op Instagram! Je vindt me onder de naam @schminkzilla. Zo blijf je altijd op de hoogte en kun je nog meer gave designs ontdekken.

Heb je vragen over dit Pikachu Schminkvoorbeeld, tips of wil je gewoon laten weten wat je van dit blog vindt? Laat dan een reactie achter hieronder. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en feedback!

Veel plezier met schminken en tot de volgende keer!

Groetjes, Angelina van Kemenade van Schminkzilla

Stap 9: Pikachu met wit omlijnen