Je ziet ze vast wel eens voorbij komen op TikTok, Instagram of Facebook: schminkers die de meest gave, realistische schminkdesigns maken. Ze lijken net echt, supergaaf om te zien. Maar hoe doen ze dat nou, dat realistisch schminken?

Dat ga ik je hier uitleggen. Ik geef je wat tips die mij heel erg hebben geholpen in het maken van hyperrealistische schminkdesigns. Je hoeft namelijk geen tekenwonder te zijn, maar je hebt wel inzicht en heel veel oefening nodig.

Je start natuurlijk met het zoeken naar een leuk plaatje of foto die je wilt ‘maken’. Pinterest heeft heel veel leuke zoekideeën. Ik neem je mee met een schminkdesign van Captain Jack Sparrow. Die vind ik namelijk geweldig. De valkuil bij bekende acteurs is dat iedereen hen kent en herkent.

Schmink Artiest Nathalie van Os
Realistisch Schminken. Hoe doe je dat? (Foto 1)

Realistisch Schminken: TIP 1

Ik geef je nu mijn geheim, niet doorvertellen hè. Ik maak gebruik van een raster (zie foto 1). Deze teken ik letterlijk op mezelf met een liniaal en een make-uppotlood. Het liefst gebruik ik een wenkbrauwpotlood, omdat de punt hiervan heel dun is. Maar ieder ander make-uppotlood kan je gebruiken. Maak je lijnen niet te dik, anders zie je ze straks heel goed door je schmink heen. Mijn lijnen staan 2 cm uit elkaar. Probeer je lijnen zo recht mogelijk te maken. Dat is best lastig, aangezien wij toch mooie ronde vormen hebben, of botten waar we ze niet willen.

Nog een belangrijk punt dat we niet moeten vergeten: zorg dat je voorbeeldfoto hetzelfde raster heeft. Dit kun je makkelijk maken met een app. Ik gebruik voor Android: Drawing Grid Maker. Hiermee kan ik iedere foto in mijn galerij gebruiken.

NEEM DE TIJD

Misschien ken je het nog van vroeger: in een raster iets natekenen. We doen nu precies hetzelfde, alleen op jezelf. Het is wel wat lastig om in een spiegel te kijken en jezelf op de borst te schminken, omdat alles namelijk in spiegelbeeld is.

Oefen hier een paar keer mee, zodat je weet wanneer je penseel je huid aanraakt en hoe hard je moet drukken. Je kunt ook je bovenbeen gebruiken, deze heeft ook een flink oppervlakte. Voor het resultaat op je borst, zie foto 2.

Neem echt de tijd. Een grote realistische schmink kan uren en uren duren. Tel goed de vakjes na, zodat je schets klopt in verhouding. Om in de mood te komen, heb ik wat piratenaccessoires aangetrokken. Aye, aye, Captain!

Realistisch Schminken. Hoe doe je dat? (Foto 2)
Realistisch Schminken. Hoe doe je dat? (foto 3)

Nu gaan we alles inkleuren. Dit wordt de onderlaag (zie foto 3).

Voor dit design heb ik schmink van Superstar gebruikt. De kleuren van Superstar zijn fel en dekkend. Om alles in te kleuren, heb ik voor de grotere vakken FBFX Schminkpenseel Rond, Linda nummer 6 gebruikt, en voor de kleinere vakken FBFX Ultra Liner Schminkpenseel Alex nummer 2. Voor de achtergrond heb ik sponzen van Diamond FX Schminkspons paars gebruikt en vingersponzen voor kleinere oppervlakken (zie foto 4 voor het resultaat). Dit ziet er wel raar uit zo. Je ziet al wel wie het wordt, maar het klopt nog niet helemaal. Je design is nu in 2D geschminkt.

Realistisch Schminken: TIP 2

Om je schmink diepte te geven, komt nu mijn tweede tip: maak gebruik van high en low lights. Die geven je schmink een 3D-effect.

Low Lights (schaduwen)

Hoe doe je dat, zul je misschien denken? Voor de low lights (schaduwen) maak ik het liefst gebruik van oogschaduw. Zo creëer je zachte overgangen. Het Cool Glam Palette van Ben Nye is een perfect alles-in-één palet. Hierin zitten lichte en donkere tinten. Ik begin met lichte tinten en gebruik daarna steeds donkerdere tinten. Kijk goed naar je foto waar de schaduwen zitten, vooral op het gezicht, de jukbeenderen, neusovergang en voorhoofd. Gebruik een schone, droge penseel voor de schaduwen, met zachte haren zoals bijvoorbeeld de Titanic FX Small Tapered blender brush 204.

Realistisch Schminken. Hoe doe je dat? (Foto 4)

Hightlights

Highlights breng ik aan met witte waterschmink of zacht perzikkleurige waterschmink van Superstar. Wist je dat je met de achterkant van je penseel kunt blenden? Zo maak je snel mooie overgangen van je kleuren. Vergeet niet om de achterkant van je penseel schoon te maken als je een andere kleur gebruikt.

Voor de hele dunne lijnen rond de ogen heb ik een FBFX Ultra Liner Schminkpenseel, Alex nummer 1 gebruikt. Dep je penseel even op de palm van je hand. Je wilt nu niet dat je per ongeluk te veel schmink gebruikt of dat deze gaat druppen. Om je realistische schminkdesign helemaal tot leven te laten komen, zet je een witte punt in de ogen. Het eindresultaat zie je op foto 5.

Captain Jack Sparrow van Nathalie. (Foto 5)

OEFENEN, OEFENEN EN NOG EENS OEFENEN…

Dit lukt uiteraard niet in één keer. Hiervoor zul je flink moeten oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ben niet teleurgesteld als je schminkdesign nog niet eruit ziet zoals je zou willen.

Oefening baart kunst. Maak van iedere creatie een foto, ook al ben je nog niet helemaal tevreden. Zo zie je je progressie. Ik maak het liefst gebruik van accessoires om de foto helemaal af te maken. En tussen de honderden foto’s zit die ene perfecte waar jij mee kunt showen!

In een volgende blog gaan we dieper in op het toepassen van schaduweffecten. Zorg dat je die niet mist.

Wil je meer inspiratie en sneak peeks van mijn nieuwste creaties? Volg me dan op Instagram! Je vindt me onder de naam @natsschminkfeest. Zo blijf je altijd op de hoogte en kun je nog meer gave designs ontdekken.

Heb je vragen, tips of wil je gewoon laten weten wat je van dit blog vindt? Laat dan een reactie achter hieronder. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en feedback!

Veel plezier met Realistisch Schminken en tot de volgende keer!

Groetjes,
Nathalie