De ultieme gids voor waterschmink: alles wat je moet weten over glycerine, talk, wax en UV

Ben je op zoek naar de perfecte waterschmink voor jouw creatieve projecten? Met het overweldigende aanbod kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken, maar maak je geen zorgen! Onze ultieme gids voor waterschmink staat klaar om je te helpen de perfecte keuze te maken voor jouw niveau en behoeften.

Glycerine waterschmink

Laten we beginnen met waterschmink op glycerine basis. Deze schmink is perfect voor beginners en gevorderden omdat het gemakkelijk aan te brengen is en snel droogt. Het bevat glycerine als hoofdingrediënt, wat zorgt voor een gladde textuur en een glanzende afwerking.

Dit type schmink is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan gemakkelijk worden aangebracht met een spons of penseel. Glycerine-gebaseerde waterschmink droogt snel en kan gemakkelijk worden verwijderd met water en zeep. Mehron Paradise Makeup en Superstar Waterschmink zijn voorbeelden van waterschmink op glycerine basis.

Voordelen:

 • Gemakkelijk aan te brengen en snel droog.
 • Gladde textuur en glanzende afwerking.
 • De kleuren zijn gemakkelijk met elkaar te blenden waardoor je vloeiende overgangen kunt creëren.
 • Kan gemakkelijk worden verwijderd met water en zeep.

Nadelen:

 • Is van alle type waterschmink het meest gevoelig voor water en zweet.

Talk waterschmink

Waterschmink op talk-basis heeft een mattere afwerking dan waterschmink op glycerne basis. Het is een populair type schmink onder professionele make-up artiesten omdat deze zich, door de matte finish, enorm goed leent voor fotoshoots, theater en televisie.

Het kan ook beter bestand zijn tegen zweet en vochtigheid dan waterschmink op glycerine basis. De Magicake’s van Ben Nye zijn op talk-gebaseerd.

Voordelen:

 • Beter bestand tegen zweet en vochtigheid.
 • Matte afwerking.
 • Kan gemakkelijk worden gemengd om verschillende kleuren te creëren.
 • Kan gemakkelijk worden verwijderd met water en zeep.

Nadelen:

 • Kan korrelig worden als het niet goed wordt bewaard.

Wax waterschmink

Waterschmink op wax-basis is een type schmink dat bestaat uit een combinatie van wax en oliën. Het heeft een romige textuur en kan in meerdere lagen worden opgebouwd voor een langdurig effect.

Dit type schmink kan ook beter bestand zijn tegen zweet en vochtigheid dan waterschmink op glycerine basis. Wax basis waterschmink is vaak de keuze voor professionele make-up artiesten vanwege de mogelijkheid om verschillende kleuren te mengen en complexe ontwerpen te creëren. Diamond FX is een op wax-gebaseerde waterschmink.

Voordelen:

 • Kan makkelijker in meerdere lagen worden opgebouwd zonder dat de onderliggende lagen met de nieuwe laag mengen.
 • Beter bestand tegen zweet en vochtigheid dan glycerine-gebaseerde waterschmink.
 • Uitermate geschikt voor het aanbrengen van fijne lijnen en details in schminkwerk

Nadelen:

 • Kan iets lastiger zijn om volledig van de huid te verwijderen dan andere soorten waterschmink.

UV-waterschmink

UV-waterschmink is een type schmink dat oplicht onder blacklight of UV-licht. Dit type schmink is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden gebruikt om een unieke en opvallende look te creëren voor feesten, festivals of andere evenementen.

UV-waterschmink is gemakkelijk aan te brengen en kan gemakkelijk worden verwijderd met water en zeep. Dit soort schmink is er op glycerine basis en op wax basis. Zowel Mehron als Diamond FX hebben een UV Collectie.

Voordelen:

 • Opvallend effect onder blacklight of UV-licht.
 • Gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen.
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Nadelen:

 • Kan soms iets prijziger zijn dan andere soorten waterschmink.

De waterschmink gids conclusie

Bij SchminkenGrime begrijpen we dat het kiezen van de juiste waterschmink overweldigend kan zijn. Maar maak je geen zorgen, buiten het schrijven van deze waterschmink gids staan altijd klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het vinden van de perfecte match!

Als beginner is glycerine-gebaseerde waterschmink een geweldige keuze vanwege de gemakkelijke toepassing en het snelle drogen. Maar als je een professionele make-up artist bent, is talk-gebaseerde waterschmink jouw go-to optie vanwege zijn betere bestendigheid tegen zweet en vochtigheid en zijn matte finish. Als je op zoek bent naar duurzaamheid en veelzijdigheid, ga dan voor wax-gebaseerde waterschmink die in meerdere lagen kan worden opgebouwd.

En last but not least, als je op zoek bent naar een uniek effect onder blacklight of UV-licht, kies dan voor UV-waterschmink.

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor wat je allemaal kunt maken met waterschmink? Neem dan eens een kijkje op ons YouTube channel, instagram pagina of onze facebook-groep