Halloween (of All Hallows’ Eve) wordt in verschillende landen op 31 oktober gevierd. Het heeft zijn wortels in heidense vieringen voor het einde van het oogstseizoen, verschillende dodenfeesten en het Keltische Samhain-festival. Dag van de Doden (of Dia de los Muertos) is een Mexicaanse feestdag, ook gevierd in delen van Latijns-Amerika en de VS, om te gedenken en te bidden voor familie en vrienden die zijn overleden. Het is van 31 oktober tot 2 november.

Ondanks dat de feestdagen veel op elkaar lijken zijn ze toch heel anders. Niet alleen qua kostuums en make-up. Ook wat betreft de viering, decoratie en het eten dat geserveerd word. Laten we ze even onder elkaar zetten.

Halloween

 • Datum: 31 oktober
 • Land van oorsprong: Ierland
 • Doel: Een waardering voor het hiernamaals en het voortbestaan na de dood. Letterlijke betekenis is de nacht voor Allerheiligen (ook bekend als Allerheiligen)
 • De Viering: Snijd Jack o’ Lanterns uit pompoenen, versier het huis met een griezelig thema, feesten, ga  trick-or-treat van deur tot deur in kostuums
 • symbolen: Pompoenen, vleermuizen en Geesten
 • Typisch Eten: Pompoentaart, koekjes in de vorm van pompoenen, geesten of schedels, snoep
 • Geloof: Heidendom, Christendom (allerheiligen); nu gemoderniseerd en universeel omarmd als een leuk festival

Dia de los Muertos

 • Datum: 31 oktober tot 2 november
 • Land van oorsprong: Mexico
 • Doel: Herinner en vier vrienden en familie die dood zijn
 • De Viering: Bezoek de begraafplaats, laat voedseloffers in de vorm van schedels achter bij het altaar, samen met kaarsen, wierook en een foto van de dode
 • symbolen: Scheldels
 • Typisch Eten: Pan de muertos (brood van de doden – brood in de vorm van een schedel), gekonfijte pompoenen, elk favoriet eten van de beroemde overleden vriend/familielid
 • Geloof: Christendom

# 1: Halloween gaat over angst, Dia de los Muertos gaat over het eren van degenen die zijn overleden.

Tijdens Halloween verkleden kinderen zich in enge kostuums, gaan ze van deur tot deur om snoep te vragen en maken ze zichzelf bang in spookhuizen. Het belangrijkste doel is om andere de stuipen op het lijf te jagen en een veel snoep te verzamelen. 

Dag van de Doden, aan de andere kant, gaat over het eren van degenen die zijn overleden. Families gaan naar het kerkhof om de graven op te ruimen. In hun huizen maken ze altaren met foto’s van hun familieleden en de items die de persoon het meest heeft liefgehad in het leven. Dit geeft de familie de tijd om herinneringen op te halen en te eren aan degenen die niet meer in leven zijn. Volgens de traditie van de Dag van de Doden kunnen op 1 en 2 november de overleden geesten de dag komen doorbrengen met hun levende familieleden. 

Hoewel uitgaan met geesten misschien een beetje eng klinkt, is het een manier om symbolisch meer tijd door te brengen met dierbaren die zijn overleden en een herinnering dat hun herinneringen altijd bij ons zullen zijn.

Halloween is een shindig die zich richt op het trick-or-treat in de schemering, spookhuizen en Halloween-feestjes. Day of the Dead is een driedaags feest dat wordt doorgebracht met familie en geliefd om hun dierbaren te gedenken die zijn overleden en samen te eten.

#2: De Make-up.

Ondanks dat beide gelegenheden dus heel verschillend zijn zien we wel ieder jaar tijdens Halloween diverse Sugar Skulls tijdens feestjes en in spookhuizen. De Sugar Skull is eigenlijk symboliek van Dias de Muertos. 

Een ding mag zeker zijn over de Sugar Skulls, ze zijn allerminst deprimerend of verdrietig. In feite is het tegenovergestelde waar. Deze kleurrijke (en soms smaakvolle) schedels zijn een lachend symbool van de dood. Ze laten zien dat de dingen waar we bang voor zijn vaak niet zo eng zijn als we denken. De Sugar Skulls zijn een open deur naar positiviteit van de dood. In Mexico weten mensen dat de dood onvermijdelijk is, en ze gebruiken deze kennis om het leven te vieren. 

Sugar Skulls worden gemaakt met Waterschmink en zien er vaak vrolijk en kleurrijk uit. 

Halloween make-up daarentegen is door de jaren heen enorm veranderd. Waar we vroeger echt als enge vampiers, mummies of zombies op pad gingen, kun je nu tijdens de Halloween eigenlijk als ieder denkbaar karakter op stap. Invloeden van tv- en filmpersonages of games hebbende mogelijkheden bijna oneindig gemaakt. 

Met Halloween looks word veel meer gebruik gemaakt van Special Effects make-up als Latex, wax, silicone en foam latex om grote veranderingen aan te brengen in het gelaat of om verwondingen te maken. 

Verschil #3: De Decoraties

Halloween-decoraties zijn over het algemeen donker en griezelig, wat teruggaat tot de oorspronkelijke viering, Samhain. Ze geloofden ook dat de geesten op de 31e terug konden komen om te bezoeken, maar in plaats van er opgewonden over te zijn, waren ze bang. Om zichzelf te beschermen, sneden ze angstaanjagende gezichten in kalebassen en zetten ze kaarsen erin om geesten af te weren. Ze kleedden zich ook in maskers om ze er eng of zelfs dood uit te laten zien, zodat geesten die hen tegenkwamen, zouden denken dat de persoon al een geest was en hem of haar met rust zouden laten. 

Day of the Dead-decoraties zijn daarentegen meer gericht op het thuisbrengen van de zielen bij hun familie en het verwelkomen van hen. De kaarsen en oranje bloemen zijn bedoeld om een pad terug naar huis te leggen. Het voedsel dat op de altaren achterblijft, moet de geesten weer laten genieten van hun favoriete dingen. De calaveras (schedels) en calacas (skeletten) zijn over het algemeen gekleed in mooie kleding en getoond in humoristische situaties om de vreugde van het leven uit te beelden. 

Het belangrijkste verschil tussen Halloween en Dia de Muertos

Zoals je kunt zien, is er een groot verschil tussen Halloween en Dia de Muertos. Dia de Muertos viert het leven van degenen die zijn overleden, terwijl het hedendaagse Halloween zich meer richt op de donkere kant van de dood. 

Wanneer je meer inspiratie wil zien voor je Halloween creatie dan kun je een kijkje nemen op ons YouTube-kanaal waar we in de afgelopen jaren al honderden Halloween Looks hebben geüpload. Deze stap voor stap volgbare video’s geven veel inspiratie!

Wil je 5 handige trucs die je helpen om jou Halloween make-up dit jaar WEL heel de avond mooi blijft zitten? Dan verwijzen we je graag naar het artikel op onze website.

Ook kun je de top 10 meest populaire looks voor Halloween 2022 vinden op onze website waar we je graag een heleboel ideeën geven voor je Halloween look van 2022