Heb jij een leuk schminkdesign gemaakt, maar ontbreekt er nog iets? Wil jij ook unicorns, feeën en zeemeerminnen schminken? Of heb je gewoon een keer wat minder tijd? Dan zijn schmink sjablonen wat je nodig hebt! Met schmink sjablonen kun je echt heel veel. Ik heb er in de loop van de tijd een heleboel verzameld en ik gebruik eigenlijk bij elk design wel een sjabloon. De ene keer om een achtergrond te maken en de andere keer om het design mooi af te werken. Hieronder deel ik mijn tips met je en geef je meteen ook leuke ideeën!

Tips en tricks voor het schminken met Schmink Sjablonen

Gebruik een Vingerspons

Om meteen met iets belangrijks te beginnen: gebruik een vingerspons wanneer je gaat werken met schmink sjablonen. Het oppervlak van een vingerspons is een stuk kleiner dan een gewoon schmink spons, waardoor je precies dat gedeelte van het sjabloon aanraakt wat je wilt gebruiken. Daarnaast zit deze spons op je vinger, waardoor je er heel gericht mee op het sjabloon kunt deppen.

Bij een grotere oppervlakte, bijvoorbeeld een achtergrond van een schmink design, gebruik ik wel een gewone schminkspons. Het voordeel daarvan is dat je meer schmink op je spons kunt laden en ook meerdere kleuren tegelijk.

De juiste dikte van de schmink

Normaal gesproken wil je bij het maken van je schmink design een lekker smeuïge schmink hebben voor het beste resultaat. Bij het gebruiken van schmink sjablonen is dit anders! Ik denk dat iedereen die weleens met sjablonen gewerkt heeft zich herkent in het volgende: je begint enthousiast te deppen en alles loopt uit,…… het wordt een kliederboel.

De schmink was te nat en loopt achter je schmink sjabloon door naar beneden. Je kunt opnieuw beginnen met je werk… Zorg er daarom voor dat je schmink een beetje aan de droge kant is.

Ik vind het zelf handig om met een schmink penseel de schmink te activeren en daarna met een droge vingerspons in de schmink te deppen. Voordat ik naar het gezicht ga met de vingerspons, dep ik altijd eerst even op mijn hand om te checken of het de gewenste dikte heeft. Is je schmink te droog, dan zie je weinig van je gestempelde sjabloon terug. Het is dan heel licht en vaag. Om je sjabloon er mooi uit te laten springen moet je in het begin wat spelen met de dikte van de schmink. Je gaat dan zelf ontdekken wat een goede samenstelling is.

Hieronder zie je wat er gebeurt als de schmink te vochtig is, te droog is en precies goed.

Hoe gebruik je sjablonen?

Zoals hierboven al genoemd, kun je sjablonen op diverse manieren gebruiken. Ik geef je hieronder voorbeelden.

Schmink Sjablonen als achtergrond

Wanneer je door middel van een schmink sjabloon een achtergrond maakt, lijkt je design wat groter en vollediger. Je kunt dit in één kleur doen. Kies bijvoorbeeld een sjabloon van een honingraad (ProAiir QuickEZ Honeycomb sjabloon). Met gele schmink (Superstar schmink geel) maak je een achtergrond met daarop een design van een bij. Wil je een graffiti design maken? Kies dan voor een sjabloon met een patroon van bakstenen (ProAiir QuickEZ Bricks) als achtergrond.

Op de foto zie je een voorbeeld van zeemeerminschubben. Je kunt hier Superstar Dream Colors Mermaid voor gebruiken. Het is leuk om op deze achtergrond een schelp of een zeemeermin te maken. Dit kan ook weer met een sjabloon, Superstar heeft een heel leuk Mermaid Schmink Sjabloon! Hier kom ik verderop in de blog op terug.

Voor een wat stoerdere achtergrond gebruik je bijvoorbeeld vierkantjes. Deze is gemaakt met Superstar schmink blauw.

Schmink Sjablonen op de voorgrond

Elfjes, ballerina’s, feeën en natuurlijk de super populaire Unicorn Schmink creaties kun je met een penseel maken, maar het is vaak makkelijker en sneller om een sjabloon te gebruiken. Ik raad je aan om een gekleurde achtergrond te maken en daarbovenop een figuurtje in het zwart. Denk aan een Diamond FX Splitcake Sunset waarmee je een zonsondergang maakt als achtergrond en laat daar door middel van een sjabloon een mooie zwarte zeemeermin op tevoorschijn komen. Wanneer je een achtergrond maakt in roze tinten, bijvoorbeeld met Diamond FX Splitcake Wild berry, dan kun je hier een mooie zwarte ballerina op maken. In mijn voorbeeld heb ik een regenboog gemaakt met Diamond FX Splitcake Real Rainbow en door middel van een schmink sjabloon van Superstar een elfje met sterretjes toegevoegd.

Waar sjablonen mij ook erg bij geholpen hebben is het maken van mooie unicorns. Daar maak je vele meisjes erg blij mee! Omdat het hoofd van een unicorn in het begin nog niet zo makkelijk is, heb je veel sjablonen die je hierbij kunnen helpen. Je ziet hier een voorbeeld gemaakt met een unicorn sjabloon en Diamond FX Essential White. Heb je eenmaal deze vorm van het hoofd, dan kun je zelf variëren met gekleurde kapsels!

SchminkenGrime heeft een aantal veerschillende Unicorn Stencils in het assortiment:


Maak je liever een Unicorn hoorn met daarnaast oren en bijvoorbeeld bloemetjes? Ook dan is een Schmink Sjabloon heel geschikt om in een handomdraai een mooie hoorn te maken. In mijn voorbeeld gebruik ik voor de hoorn Superstar schmink Majestic Magenta. Je kunt, na het aanbrengen van de schmink, direct fijne schminkglitters in dezelfde roze tint op de schmink strooien op de hoorn en daarna pas het sjabloon verwijderen. De schminkglitters die hier gebruikt zijn, zijn de Fushsia Glitter van Chloïs

Schmink Sjablonen als aankleding van je design

Je schminkdesign kun je door middel van sjablonen iets extra’s geven. Heb je sjablonen met hartjes, sterretjes, vlindertjes, dan zit je voor de meeste meisjesdesigns altijd goed. Het mooiste is vaak om hier witte schmink voor te gebruiken om de lege plekken in je design op te vullen. Heb je een dolfijn of schildpadje gemaakt, dan is een sjabloon met druppels een leuke toevoeging.

Er zijn ook veel sjablonen met dierenprints die jouw design kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vlekken voor op een dinosaurus, een giraffeprint of een panterprint om je tijgerdesign op te leuken. Hieronder zie je een slang waarbij je met een sjabloon eenvoudig een slangenhuid aanbrengt. Ik gebruik voor de slang een Diamond FX Splitcake Grass en voor de huid een Superstar schmink groen.

Zoals je ziet, sjablonen zijn een hele leuke aanvulling op je schminkset! Ze zijn er in alle vormen en maten. Kies wat jij leuk vindt en wat er bij jouw schminkdesigns past. Ik hoop dat ik je ideeën heb gegeven en dat je lekker met sjablonen aan de slag gaat! Let’s sparkle!

Groetjes en tot de volgende keer!
Tessy Mols