Sculpt Gel is een prachtig materiaal op basis van siliconen, die direct op de huid kan worden gebruikt om drie dimensionale make-up effecten te maken. Gewoon voor de lol, voor de Halloween, om low budget films te maken of om werken voor een portfolio te creëren. Vandaag laat ik je zien hoe je met dit fantastische materiaal kan werken. Je hoeft niet te boetseren, geen mallen te maken en geen protheses te gieten.  Geen rommel, gewoon direct aan de slag.

Trouwens, als je dit soort dingen leuk vind. Dat hele special effects makeup gedoe,… schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief. SchminkenGrime is dé winkel op gebied van Special Effects binnen Nederland en we kunnen op die manier veel geheimen, tips, trucs en de laatste nieuwe producten met je delen.

Stap 1: Het materiaal

In 7 stappen leren werken met Sculpt Gel - stap 1 Het werken met twee componenten platina siliconen pasta’s klink voor sommige best spannend en zullen hierdoor de keuze maken om er dan maar niet mee te werken.Eeuwig zonde want ik kan je vertellen dat ze juist heel eenvoudig in gebruik zijn. In de volgende stappen ga ik je laten zien hoe eenvoudig het is om te werken met Sculpt Gel.

Het belangrijkste verschil tussen Sculpt Gel in vergelijking met wax, is dat je de Gel in gelijke hoeveelheden af moet meten, goed moet mengen en aan moet brengen op de huid voordat deze uithardt (we gebruiken hier de term sets of cures voor).  De werktijd van Scuplt Gel ongeveer 5 – 8 minuten. Als je grote gebieden wilt bedekken met de Gel kun je dit het beste doen, door telkens kleine hoeveelheden aan te maken. De gel hecht goed aan zichzelf en wanneer het eenmaal is uitgehard beschadig  je het niet makkelijk, in tegenstelling tot wax.

BELANGRIJK is wel dat je geen latex in contact brengt met de gel. Zowel in vaste als vloeibare vorm kan latex ervoor zorgen dat de gel niet meer uithardt maar zacht blijft, ondanks een perfecte mix tussen beide componenten. Dit geldt dus ook wanneer je werkt met latex handschoenen. Kies dus niet voor latex!

Stap 2 Mix de Sculpt Gel

In 7 stappen leren werken met Sculpt Gel - stap 2Sculpt Gel wordt geleverd met drie componenten. Duidelijk gemarkeerd als delen A, B en C. Delen A en B zijn de twee silicone componenten die samen moeten worden gemengd om goed uit te kunnen harden.  Om verwarring te voorkomen zijn beide gekleurd in een andere huidskleur om  het makkelijker te maken om ze uit elkaar te houden. Deel C is puur een verzachter, en is transparant.

Voordat je de potjes van de Sculpt Gel open maakt, adviseer ik je om met een watervaste stift op de deksels te schrijven welke van A, B en C is. Mocht je de verkeerde deksel op de verkeerde pot terug doen dan loop je het risico dat de gel in de verpakking uithardt en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Gebruik voor ieder potje een aparte en schone spatel  om kruisbesmetting te voorkomen. Mocht je meerdere keren achter elkaar de Gel aan willen maken, schrijf dan op je spatel voor welk potje deze was. Zo ga je nooit met de verkeerde spatel in de verkeerde pot. Schep gelijke hoeveelheden van de onderdelen A en B op een schone ondergrond.

Je kunt deze 2 gelijke hoeveelheden met elkaar mengen en direct gebruiken, of voeg wat deel C aan het mengsel  toe om het verder te verzachten. Dan ben je klaar om het aan te brengen. Simpel of niet?

Let op: Deel C (de verzachter) zorg ervoor dat de uithardingstijd van de Sculpt Gel langer word.

Stap 3: Aanbrengen op de huid

In 7 stappen leren werken met Sculpt Gel - stap 3Om maximale hechting te krijgen van de gel aan de huid, zorg je ervoor dat de huid schoon is en vrij van make-up. Gebruik een make-up remover of alcohol  om de huid goed schoon te maken voordat je begint.

Mix je Sculpt Gel componenten met elkaar, denk aan de kleine hoeveelheden!  Wil je iets groters maken, meng dan iedere keer een nieuwe hoeveelheid.  Je wilt niet in een keer een enorme dikte creëren. Het materiaal zal dan namelijk uitlopen tot het zich zet en dit zal absoluut frustrerend werken.

Wanneer je de sculpt gel op de huid hebt aangebracht  zorg je ervoor dat er een vloeiende overgang is tussen de huid en de gel. Met behulp van een spatel kun je het oppervlak van de Sculpt Gel bewerken om er bijvoorbeeld een snee in te maken.

Tip: Sculpt Gel is nogal een plakkerige gel en doet daardoor niet altijd exact wat je graag zou willen. Sculpt gel plakt NIET aan alcohol. Wanneer je je spatel, vinger of spons door alcohol haalt (70% of hoger) dan plakt de gel hier niet aan vast!

Stap 4: Maak de details

In 7 stappen leren werken met Sculpt Gel - stap 4Om wat meer diepte te krijgen in je verwonding  til je de randen van de sculpt gel een beetje omhoog met je spatel.

Blijf de randen glad maken met de spatel of met je vingers tot je het gewenste resultaat hebt. Dit kun je doen tot de gel niet meer meebeweegt. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je altijd nog een beetje Sculpt Gel toevoegen om de randjes glad te maken.

Stap 5: Matteren

In 7 stappen leren werken met Sculpt Gel - stap 5Net voordat de Sculpt Gel volledig is uitgehard stippel je eroverheen met een spons of stippelspons. Dit heeft 2 voordelen. Het eerste is dat je de glans van de silicone af haalt, als tweede geeft  het een huidachtige structuur aan de silicone.

Ben je nou niet op tijd om dit te doen dan kun je altijd nog een beetje Sculpt Gel aanmaken en deze met een spons op de reeds aangebrachte Sculpt Gel stippelen. Als je het droogproces wil versnellen kun je altijd een föhn gebruiken op een warme stand.

Om de randen van de Sculpt Gel aan te passen aan de kleur van de huid die eraan grenst gebruik ik het Encore Alcohol Activated Palette Skin Tone.

Stap 6: Maak je make-up, en voeg  bloed toe!

In 7 stappen leren werken met Sculpt Gel - stap 6

Om de binnenkant van de wond te kleuren, maak je gebruik van het Encore Alcohol Activated Palette Blood. Na het kleuren kun je nog  Coagulated (gestold) Blood Gel toegevoegen

Met Dried Blood kun je nog het effect toevoegen alsof je met een tissue op de wond hebt gedept en het bloed hebt uitgeveegd, zoals je dat in het echt ook zou doen. Dit soort details voegen realisme toe aan de wond.

Als je rond de mond een verwonding maakt is het overigens wel heel belangrijk dat je er rekening mee houd dat het nepbloed ook in de mond gebruikt kan worden.

In 7 stappen leren werken met Sculpt Gel - stap 7

Stap 7: Tot slot

Een make-up als dit kan snel worden bereikt met behulp van Sculpt Gel. Omdat het zeer flexibel is, niet word beïnvloed door warmte of vocht en redelijk lang kan blijven zitten.  Mocht je het effect bij moeten werken dan is deze eenvoudig weer vast te plakken meet ProsAide of Sculpt Gel zelf.

Mocht de huidskleur van je model echt heel veel afwijken van de kleur van de Gel, dan kun je deze kleuren met een beetje silicone pigmenten. Zeker als je één model meerdere keren dezelfde makeup wil geven of er veel moet maken dan is het de moeite om dit te doen.  Let wel op dat de pigmenten ongelooflijk geconcentreerd zijn en je er echt maar een heel klein beetje van nodig hebt!.

Sculpt Gel kan verder nog gebruikt worden om silicone protheses te herstellen. Altijd handig als je ook nog met protheses werkt en geen eeuw wil wachten tot je silicone is uitgehard op je prothese.

Sculpt Gel

Ben je enthousiast en wil je ook met Sculpt Gel aan de slag? Deze is uiteraard verkrijgbaar bij SchminkenGrime.nl. Bekijk alle Sculpt Gel in onze webwinkel

Nieuwsbrief

Ik begon dit artikel er al mee maar wil er toch ook nog even mee afsluiten. Ben je van de Special Effects Makeup? Hou je van Nepwonden, protheses, nepbloed,Halloween, Horror en zombies? Schrijf je dan echt in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste Special Effects nieuws! Producten, tutorials, informatie en workshops. Inschrijven kan heel gemakkelijk via dit aanmeldformulier.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de opmerkingen hieronder en in beantwoord ze zo snel mogelijk!

Groetjes Linda