De 6 fouten die je niet wil maken als je begint met Schminken
Schminken is een ontzettend leuke hobby. Zeker voor ouders van jonge kinderen, als je met kinderen werkt of gewoon creatief bent aangelegd. Maar zoals bij iedere hobby is het goed om te weten waar je moet beginnen en om de teleurstellende starters-fouten te voorkomen.
Je zou misschien denken “ik koop ergens wat schmink en een paar kwasten, zet mijn kind in een stoel, zet YouTube aan en hop aan de slag”.
Maar dit zou ongeveer hetzelfde zijn als een badpak kopen, in het zwembad springen en denken dat je zonder informatie van zelf kan zwemmen.
Het is dan ook belangrijk dat je weet waar je moet beginnen en zorgt dat je een goede basis legt voor je nieuwe hobby.
Als je niet goed begint denk je misschien al na een paar oefeningen dat het toch niet voor jou is weggelegd om te schminken, of dat je het talent niet hebt. Dat je nooit zo goed wordt dan de rest of erger nog; dat je het toch niet kan. Het gevolg hiervan is waarschijnlijk dat je je nieuwe hobby weer op geeft en kiest voor een nieuwe hobby als cupcakes versieren, breien of schilderen. Ook allemaal heel leuk maar zeker niet zo leuk als schminken :). Daarom hebben we vandaag voor jullie “De 6 fouten die je niet wil maken als je begint met Schminken”
1. Beginnen met te moeilijke designs
Beginnersfout nummer 1 zijn de te moeilijke designs! We kijken allemaal op Facebook, Instagram en Pinterest waar we de meest adembenemende ontwerpen voorbij zien komen van bekende schminkers. Dat willen we ook maken! Dus vol enthousiasme beginnen we aan een super complex Nick Wolfe design. Al snel begint de frustratie als het je niet lukt om dat briljante 3D effect in één keer op de huid te zetten. En je word al helemaal moedeloos als je de kleuren niet zo mooi in elkaar over laat lopen als je ziet op het plaatje. Gek hé? Nee, natuurlijk niet. Je zal moeten leren lopen voordat je kan gaan rennen! Begin bij de basis en accepteer dat je heel wat uurtjes mag oefenen voordat je zonder na te denken die prachtige ontwerpen op die snoetjes tovert. Om je een idee te geven. Nick Wolfe heeft waarschijnlijk als zo’n 10.000 uur besteed aan het schminken van gezichten voordat hij zijn expert status bereikte. En ook Nick is niet begonnen met het werk dat je nu van hem ziet.
2. Niet oefenen
Een fout die vele van ons maken is “niet oefenen”. Je kan niet verwachten dat je druppels, schaduwen, hightlights en krullen perfect leert schminken door alleen maar naar mooie plaatjes te kijken. Dat geldt ook voor je eigen ontwerpen ontwikkelen en symmetrisch werken. Goed word je door juist heel veel te oefenen! En hoe leuk is het om te oefenen. Kies ervoor om de komende week je “tijger-week” te maken en oefen de tijger iedere avond. Maak iedere avond een foto van je werk en kijk na je week alle foto’s terug. Zie je verschil tussen je eerste en je laatste tijger? Moet je nog op een voorbeeldje kijken hoe je de tijger maakt? (gaaf hé?).
3. Verkeerde materialen kiezen
Helaas zie en hoor ik nog vaak dat men penselen en zelfs schmink haalt bij grote ketens die hun specialisatie hebben liggen op het zo goedkoop mogelijk aanbieden van zoveel mogelijk. De ketens waar je altijd met meer naar buiten komt dan je eigenlijk in gedachte had. Weet je dan wat ik bedoel? Na weken van gefrustreerd oefenen en teleurstellende resultaten komen die mensen dan uit eindelijk mijn voordeur binnen stappen. “Ik weet echt niet wat ik fout doe, maar die krullen en druppels krijg ik niet voor elkaar!”. Als ik dan vraag waar ze mee werken, en de koontjes van de wangen worden een beetje rood,… dan weet ik genoeg. Je kan niet verwachten dat je met B materialen A resultaten krijgt. Goedkoop word dan duurkoop omdat ze alsnog de juiste penselen en schmink aan willen schaffen om hiermee verder te werken. En weet je, het hoeft niet eens echt heel duur te zijn om een mooie starterset aan te schaffen. Bijna alle merken bieden paletten om te beginnen en een aantal basis penselen kost ook niet de hoofdprijs. En twijfel je gewoon over wat je moet kiezen? Stap dan eens bij ons naar binnen. We laten je graag alle merken zien en proberen zodat je zelf het verschil kan zien en voelen.
4. Niet te moeilijk denken
Mijn absolute beginnersfout was “veel en veel te moeilijk” denken. Ik wilde alleen maar artistieke hoogstandjes fabriceren en laten zien hoe goed ik al die technieken beheerste. Fout, fout fout! Wat veel belangrijker is om in acht te nemen is dat je klant tevreden is. Of dit nu je eigen kindjes zijn of een klant die je 100 euro betaald om om 7 uur ‘s morgens op de stoep te staan om één kindje tot prinses te schminken. Als de klant blij is, en een gedenkwaardige ervaring heeft, dan is het goed.
5. Verkeerd behandelen van materialen
Als ik ergens kippenvel van krijg is het van materiaal-mishandeling. Penselen die in een bakje water blijven staan, oefenhoofden die niet schoon worden gemaakt en schmink waar direct na het schminken de deksels terug op geschroefd worden. Laat je informeren over de verzorging en het behoud van je producten. Want je hebt er langer plezier van als je goed voor je materiaal zorgt. Leg penselen bijvoorbeeld altijd plat op een handdoek om deze te laten drogen nadat je deze hebt schoongemaakt. Op deze manier loopt er geen water in het metalen deel van je penseel en zal deze langer mee gaan. Laat je schmink aan de lucht drogen en was je sponzen uit in de wasmachine op een lage temperatuur. Bij een hoge temperatuur brand je de pigmenten vast in de spons en worden ze niet meer zo mooi als ze waren. Over 3 weken zullen we een heel artikel spenderen aan het verzorgen van je materialen. Wil je deze niet missen? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief en ontvang hem gratis in je mailbox.
6. Denken dat je zonder cursus kan
Denken dat je zonder cursus kan of met een cursus bij de schminker om de hoek. Dat is ook een veel gemaakte fout. Hiermee zeg ik niet dat schminkers op de hoek slechte cursussen geven of dat je het echt niet zelf zou kunnen maar dat het echt het overwegen waard is om een goede workshop of cursus te volgen. Hoe je weet of een cursus goed is? Dat is een heel goede vraag waar ik regelmatig over word gebeld. Uiteraard vind ik onze eigen basiscursussen bij de beste van Nederland horen en mag je verwachten dat je na de cursus met een goed setje basisvaardigheden naar huis gaat. Maar, niet iedereen kan naar Nuland komen voor een cursus. Kijk daarom als je gaat kiezen voor een cursus niet alleen naar de prijs van de cursus maar ook naar het werk van de trainer. En dan bedoel ik niet dat wat gepresenteerd word bij de cursus (dat is gemaakt voor de promotie van de cursus) maar naar het werk op de website, Facebook pagina, Instagram of Pinterest. Vind je het mooi? Zie je techniek die je graag zou willen leren? Met schminkles is het net als met alle andere creatieve hobby’s. Er zijn hele goede maar helaas ook hele slechte cursussen en workshops.
Wil je op de hoogte blijven van al onze cursussen, workshops en jam-sessies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (via het invulscherm rechts onderin de pagina) en krijg automatisch de laatste nieuwtjes van SchminkenGrime.nl in je mailbox.
Groetjes Linda
Ik schrijf me graag in voor de nieuwsbrief bkijf graag op de hoogte van nieuwe tips en tricks.
Groetjes Anke
Hallo Anke, wat leuk dat je onze nieuwsbrief wil ontvangen. Ik heb je zojuist toegevoegd aan de mailinglist. Volgende week woensdag zal je de eerste nieuwsbrief ontvangen. Groetjes Linda