Kijk je altijd met bewondering naar mensen die kinderen schminken? De producten die ze gebruiken, hoe ze de kindjes zo mooi stil kunnen laten zitten, de snelheid waarmee ze de meest prachtige designs opzetten en de creatieve ontwerpen die ze bedenken?

Zou je dit zelf ook graag willen leren, maar lijkt je dit onbegonnen werk? Niets is minder waar en wij spreken uit ervaring. Aangezien wij ook zijn begonnen waar jij nu begint. Wij geven je al vast 10 tips om je op weg te helpen en begeleiden je graag verder op je weg naar het worden van een geweldig enthousiaste schminker.

  1. Stel een basis schminkset samen

   Schmink Startsets | SchminkenGrime.nlEen van de lastigste dingen is het kiezen van je schmink.  Waar begin je nou eigenlijk mee? Wat heb je nodig en wat is het verschil in al die merken buiten de prijs?  Hele logische vragen.Het beste antwoord op deze vraag is verschillende merken te proberen. Wat is het verschil van Diamond FX ten opzichte van Mehron of Superstar? Mijn advies zou zijn om naar die speciaalzaak te gaan op het gebied van schmink waar je de producten uitgebreid mag proberen en je een objectief informatief verkoopadvies krijgt. Om vervolgens je keuze te maken op wat het lekkerst aanvoelt voor je. Als je dit weet kan je een basisset samenstellen.  Ik raad je aan om deze set te laten bestaan uit een schmink palette van 12 kleuren, penselen, sponsjes en wat verschillende soorten glitter. Ben je niet in de gelegenheid om langs te komen? Dan hebben we een mooi aantal startersets voor je samengesteld. Deze kun je vinden op onze website bij “Schmink Startsets

  2. Kies de juiste penselen en sponzen

   Het kiezen van en werken met de juiste penselen is cruciaal voor je werk als schminker. Hoe beter een penseel bij je past hoe makkelijker het voor je word om mooie en strak te kunnen werken. Helaas is er niet één juiste soort penselen. Ook hierin geld, net als het merk van je schmink, dat het heel persoonlijk is wat je fijn vind. De een werkt graag met korte haren op het penseel, de andere heeft liever lange haren. Net als dat de een zweert bij runderharen en de ander de voorkeur heeft voor synthetische haren.  Ga naar een speciaalzaak waar je te penselen kunt proberen en een verkoper/ster de tijd neemt je te laten zien wat je allemaal kunt met de verschillende penselen en sponsjes, want ook deze zijn er in vele maten en soorten en allemaal weer goed voor andere technieken. Als je dat eenmaal weet kan je een setje voor jezelf aanschaffen. Ik zou adviseren om een aantal ronde penselen te kopen. Bijvoorbeeld maat 2, 4 en 6 voor het lijnen en druppels werk. En een aantal maten platte penselen en sponzen voor het maken van vlakken of grotere vormen.

  3. Zorg dat je de basis penseel- en sponstechnieken beheerst

   Als je eenmaal de set hebt samengesteld die bij je past is het tijd om je techniek te gaan ontwikkelen. Er zijn een aantal basistechnieken die je helpen bij het maken van prachtige designs. Elke schminker gebruikt ze en zijn een goede leidraad bij het opzetten van designs. Voor het werken met de spons moet je leren een basis op te brengen (zetten) en de kleuren mooi in elkaar over te laten lopen (blenden). Met het penseel moet je leren om lijnen te zetten, druppels, tijgerstrepen en krullen te maken.  Zorg dat je de basis penseel- en sponstechnieken leert, of beter nog dat iemand je het leert. Wij hebben in onze online lessen een aantal van deze technieken in video gezet zodat je kan zien hoe je ze kan oefenen en leren.

  4. Werk van lichte naar donkere kleuren

   Een handige tip wanneer je gaat schminken is om altijd te werken van de lichtste naar de donkerste kleur. De reden om dit te doen is omdat je makkelijker met zwart over wit kan schminken dan andersom. Als je uitgaat van deze regel dan zal je er in ieder geval nooit tegenaan lopen dat je de kleuren niet op het gezicht krijgt zoals je ze wil hebben.

  5. Werk van grof naar details

   Je maakt het jezelf het makkelijkst wanneer je van grof naar de details werkt. Zet eerst de basis op en ga dan door met de details. Bijvoorbeeld wanneer je een vlinder schminkt maak je eerst de achtergrond of de basis van de vleugels en ga je ze daarna pas omlijnen. Dit werkt makkelijker en sneller dan de vlinder te tekenen en daarna in te kleuren als een kleurplaat.

  6. Gebruik altijd glitters

   Het maakt niet uit of je jongens of meisjes schminkt. Glitters werken altijd! Glitters is een van die dingen die de reactie van het kindje dat je schminkt verandert van blij naar mega blij over het resultaat. Als het glittert en blinkt is dat net wat je werk af maakt.

  7. Maak foto’s van je designs om te bestuderen

   Om jezelf te ontwikkelen en ook echt te kunnen zien dat je dat doet is het leuk om foto’s te maken van je designs. Je zal zien dat je na een aantal maanden schminken heel andere prinsessen, tijgers, vlinders en piraten maakt dan toen je net begon. Dat komt omdat je steeds kritischer wordt en je techniek ontwikkeld door het te “doen”. Uiteraard kun je ons altijd om een objectieve mening vragen over je werk, door ons een foto te sturen. Wij geven je dan graag advies, zodat je je nog beter kunt ontwikkelen.

  8. Maak een eigen schmink-board met jouw eigen ontwerpen

   Er zijn schminkers die echt een eigen board maken met designs die zij zelf gemaakt hebben om hun kunsten te promoten tijdens het werk en om kindjes eenvoudig te kunnen laten kiezen wat ze willen worden. Als je net begint heb je natuurlijk nog geen bergen foto’s van je eigen ontwerpen en wil je dit graag op een andere manier oplossen. Mijn tip is om niet een hele stapel schminkboeken op je tafel te leggen waar kinderen uit kunnen kiezen. Het gevaar hierin is namelijk dat ze iets kiezen uit een boek dat je nog niet beheerst of nog nooit eerder gemaakt hebt. Ik zou adviseren om 20 designs te kiezen waar je je comfortabel bij voelt en hiervan kleuren-kopieën te maken die je kan lamineren. Neem deze mee naar je opdrachten voor de kinderen om uit te kiezen. Op deze manier weet je zeker dat je alle designs kan maken die ze kiezen en voel je je comfortabeler dan met de hele stapels boeken op tafel. Zo snel je een van de designs zelf hebt gemaakt, maak hier dan een foto van zodat je de volgende keer je eigen design op je bord hebt hangen. Probeer de foto te nemen tegen een neutrale achtergrond (deur, muur etc)

  9. Oefenen, oefenen, oefenen

   Het klinkt als een cliché maar oefening baart kunst! Neem iedere avond of een aantal avonden in de week de tijd om je designs en technieken te oefenen. Want een piraat die je al 10x hebt geschminkt zet je nou eenmaal sneller en beter dan wanneer je dit voor de eerste keer doet. Ga lekker aan een tafel zitten en zet een uur lang alleen maar druppels of krullen. Hiermee kun je nog leuke tekeningen maken ook. Maak bijvoorbeeld een vissenkom met vissen en waterplanten die alleen maar bestaan uit druppels. Leuk om te doen en goed voor je ontwikkeling.

  10. Maak het jezelf makkelijk waar je dat kan

   Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Er zijn een aantal trucs die steeds populairder worden in het schminken en je werkecht eenvoudiger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het werken met stencils en sjablonen, het gebruiken van glitterstenen of speciaal gevormde sponzen om sneller en makkelijker vormen op de huid te zetten. Maar ook speciale penselen voor het schminken van bloemetjes. Er zijn een heleboel gadgets op schminkgebied die je echt kunnen helpen om eenvoudiger en vooral sneller te werken.

We hopen dat we je een klein beetje op weg hebben kunnen helpen met dit artikel.
Groetjes Linda

Ps. Natuurlijk mag je dit artikel delen met mensen uit je omgeving door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook jou vrienden kunnen profiteren van deze informatie.

Ben je helemaal gek van Schminken, Grimeren of SFX Makeup???

Ga dan nu direct even naar onze Facebook pagina en like deze. Het hele jaar door delen we hier alles wat je wil weten over schmink, grime en sfx. Nieuwe voorbeelden, tutorials, Leuke evenementen om naartoe te gaan, acties, aanbiedingen en nog veel meer.

Kijk je graag naar Schmink, Grime of Special Effects Makeup Video’s op YouTube? Abonneer je dan op ons YouTube Kanaal. Elke week worden hier nieuwe video(‘s) naar geupload.