Terwijl ik laatst een artikel schreef over sluiten van wacht rijen en ik mij helemaal aan het inleven was in een 7 uur durende werkdag, schreef ik spontaan, dat het wel zeer doet aan rug en handen. Terwijl ik dit deed, bedacht ik mij, dat dit toch wel het allerminst behandelde onderwerp is in de schminkwereld, maar O ZO BELANGRIJK!

Waarom? Nou simpel, omdat ik uiteraard wil dat jullie allemaal zo lang mogelijk kunnen blijven schminken, zodat mijn boterham dan af en toe eens beleg heeft. Nee zonder dollen, we denken echt nooit aan de langdurige gevolgen van een verkeerde werkhouding, die bij schat ik zo’n 80% van de schminkers word aangenomen.

Aangezien Schminken in de arbeidsmarkt nog steeds niet is erkend als een daadwerkelijk beroep, zullen jullie dus nooit een Arbo mannetje op bezoek krijgen, die er eens goed met jullie voor gaat zitten om te kijken waar je nog winst kunt behalen op je gezondheid. Dus om jullie toch wat tips te kunnen geven, ben ik zelf op onderzoek uitgegaan.

Allereerst ben ik gaan kijken naar hoe we werken.

Het overgrote deel van de dames en heren schminkers, doet dit zittend en naar ik gok een kwart staand. Dat is al het eerste punt waar we in kunnen verbeteren.

Want zo wijst onderzoek uit: Staan is gezonder dan zitten en het beste nog, is het af te wisselen. Zit NOOIT langer dan twee uur achtereen. Probeer als mogelijk, ieder uur even een paar minuten te gaan staan en rek je hierbij even goed uit. Doe een paar passen en drink gelijk even wat water als je toch gezond bezig bent. Ik weet: TIJD is GELD, maar als je het niet doet heb je na een paar jaar heel veel TIJD en geen GELD.

Je bovenbeenspieren zijn de grootste spieren van je lichaam. Als je ze niet gebruikt word suiker en vet in je bloed minder snel afgevoerd naar je spieren. Als je staat (ook als je stil staat) gebruik je deze spieren wel.

Ik denk dan meteen: Mooi, daar zal ik dan zeker ook wel van af vallen, maar helaas, daar moet je dan weer net iets meer voor doen met die spieren.

Onderzoek van de Washington University heeft ook uitgewezen, dat staan een beter creatief proces oplevert, wat in ons vak mooi meegenomen is.

Maar dan zijn we er nog niet.

Als je staand werkt en de te schminken persoon zit te laag, waardoor je voorover gebogen moet werken, kun je net zo goed gaan zitten, dit echt funest is voor je onderrug. Je spieren staan dan namelijk constant gespannen. Spieren die altijd in gespannen houding staan, verkorten en raken overbelast.

Zorg er dus voor dat je een kruk / stoel hebt die je in hoogte kunt verstellen of je kussentjes mee neemt waarmee  je kleinere personen, hoger kunt laten zitten. Begin ook niet aan het op de kruk tillen van kinderen. Neem een opstapje mee of beter nog, vraag de ouder het kind op de stoel te zetten.

Nu kan het zo zijn dat je om medische redenen niet lang kunt staan. Geen probleem, ga dan zitten.

Maar ook zittend kun je beter voor jezelf zorgen.

Uiteraard kun je zo’n mega trendy en gezonde Ergonomische in hoogte verstelbare, met iedere beweging meebuigende, rollende kruk kopen. Ik raad je dan wel aan om eerst met een oude rijke man te trouwen, want die krengen hebben een beginnende prijs van plus minus € 600,-.

Vind je zo’n rijke stinkerd niets, dan kun je ook een gewone stoel nemen (zonder armleuningen, want die zitten alleen maar in de weg) en zorgen dat de persoon tegenover je op een in hoogte verstelbare kruk zit. Op deze manier kun je de kruk altijd zo instellen dat hij op een hoogte staat waarbij jij niet naar voren gebogen hoeft te werken. Zorg dat je je benen aan beide kanten van de kruk zet, zodat je zo dicht mogelijk bij de te schminken persoon kunt zitten en niet voorover gebogen hoeft te werken

Camping banken waar je kruislings met de bank tussen je benen op gaat zitten en plastic tuinstoeltjes zijn een no go.

Ik snap dat ze makkelijk mee te nemen zijn, want lichtgewicht, stapelbaar of inklapbaar, maar je zal altijd voorovergebogen gaan zitten werken en dus je nek en schouders veel belasten.        Ook hier weer het risico van overwerkte en gekrompen spieren, maar tevens trekken gespannen schouderspreien aan je nekwervels, waardoor je niet meer soepel met je nek kunt draaien.

Ook wil ik het nog even hebben over het in en uit de auto tillen van je spullen. Maar ook over het oppakken en neerzetten er van.

Til je spullen rustig uit de auto. Trek ze eerst naar je toe, voor je ze optilt. Til nooit boven schouderhoogte. Til met twee handen en houd de lading dicht tegen je aan. Vermijd tijdens het tillen het draaien en zijwaarts bewegen van je romp.

Staan je spullen op de grond? Ga dan met een voet aan weerszijde van de op te tillen lading staan zodat het tussen je benen staat. Zak altijd door je knieën bij het optillen en neerzetten van de spullen, zodat je je beenspieren gebruikt in plaats van je rug te belasten.

I'll have your back (over rugklachten na het schminken) I'll have your back (over rugklachten na het schminken)

Als laatste nog twee tips

  1. Een massage is een investering in jezelf en je bedrijf. Echt het mag.
  2. Download voor € 4,- de app. “Yoga studio”. Die heeft naast heel veel andere yoga classes, ook 8 classes Yoga voor rugpijn. Deze oefeningen kun je lekker thuis op je matje doen na zo’n killing day en ik beloof je dat je je daarna een stuk beter voelt (wel even nagaan of je yoga mag doen van je arts, als je hier aan twijfelt)

Heb je nog tips voor je collega’s, deel ze dan vooral hier onder met je collega’s.
Zorg goed voor jezelf en tot de volgende keer,
LinDa