In dit blog neem ik je mee in het gebruik van alcohol make-up. Dit product is inmiddels onmisbaar in mijn schminkkoffer, hoewel ik eerst twijfelde of het de investering waard was. Het werkt namelijk anders dan traditionele waterschmink, maar oefening baart kunst. Je kunt alcohol make-up gebruiken op siliconen protheses, latex, foamlatex en op de huid. Hiermee creëer je extreem realistische effecten zoals blauwe plekken en brandwonden. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je een realistische wond met hechtingen maakt.

Op mijn hand heb ik alcohol make-up gebruikt, terwijl ik op mijn arm reguliere schmink heb aangebracht. Ik heb deze twee technieken naast elkaar gezet om te laten zien dat beide methoden prima werken, al vind ik zelf dat alcohol make-up wat meer voordelen biedt. Het is water-, zweet- en wrijfvast, droogt direct en maakt je creatie een stuk realistischer.

Wil je meer leren over het maken van realistische blauwe plekken of brandwonden? Bekijk dan onze uitgebreide tutorials over andere special effects make-up technieken.
Video Tutorial over het maken van Brandwonden met Gelatine
Video Tutorial over het maken van Blauwe Plekken

Wat heb je nodig voor deze look?

De in deze blog gebruikte producten zijn afkomstig van gerenommeerde merken zoals Encore en Titanic FX, die wereldwijd bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid in de wereld van special effects make-up.

Stap voor Stap: Zo Maak Je Een Realistische Wond

Om je te laten zien hoe je deze griezelig realistische wond maakt, heb ik elke stap vastgelegd in een reeks foto’s. Van het aanbrengen van de basis tot het zetten van de laatste highlights, wordt elke fase duidelijk uitgelegd. Onder de galerij vind je een gedetailleerde toelichting bij elke stap van het proces. Hierin leg ik precies uit welke producten en technieken ik heb gebruikt om de verschillende effecten te bereiken, zoals het kiezen van de juiste kleuren en het realistisch maken van de hechtingen. Neem de tijd om alles rustig door te nemen, zodat je straks vol vertrouwen aan de slag kunt met je eigen creaties!

Werkwijze voor Alcohol Make-up (op de hand)

  1. Vorm de wond: Gebruik penseel #1 met de kleur ‘Dred Blood’ om een V-vorm op je hand te zetten. Een donkere kleur creëert meteen een hoogtepunt.
  2. Blenden: Dep penseel #2 in de alcohol en veeg het overtollige af aan de rand van je cup. Blend nu de lijnen van de V-vorm zachtjes uit.
  3. Kleur aanbrengen: Gebruik penseel #2 met ‘Prime Red’ en druk het penseel dicht op de huid om smalle lijnen aan te brengen. Het hoeft niet perfect te zijn, een echte wond is dat ook niet.
  4. Diepte creëren: Met penseel #1 en de kleur ‘Fresh Blood’ voeg je aan één kant van de wond wat diepte toe.
  5. Vetweefsel simuleren: Breng met penseel #1 en ‘Prime Yellow’ kleine puntjes aan om vetweefsel na te bootsen.
  6. Licht accentueren: Gebruik penseel #1 met ‘Prime White’ om lichte highlights aan te brengen op het geel. Blend indien nodig met je vinger.
  7. Hechtingen aanbrengen: Met penseel #2 en ‘Prime Black’ maak je de hechtingen. Begin waar de V-vorm samenkomt en trek een lijn naar de andere kant.
  8. Roodheid toevoegen: Maak ‘Fresh Blood’ heel transparant op je mengpalet en breng het aan bij de hechtingspunten voor een geïrriteerde huidlook.
  9. Highlights op de hechtingen: Zet met penseel #1 en ‘Prime White’ dunne strepen over de zwarte lijnen van de hechtingen. Als het nog niet genoeg opvalt, kun je extra lichte highlights tussen de hechtingen aanbrengen.

Na de uitleg over het gebruik van alcohol make-up wil ik ook laten zien dat je een vergelijkbaar effect kunt bereiken met gewone schmink. Voor degenen die geen alcohol make-up bij de hand hebben of liever met waterschmink werken, heb ik dezelfde wond ook op mijn arm gemaakt met traditionele schminkproducten. Hieronder deel ik de stappen en producten die ik hiervoor heb gebruikt.

Gebruikte producten waterschmink (op mijn arm)

Werkwijze schmink (op mijn arm)

  1. Vorm de wond: Gebruik penseel #1 met de kleur bruin om een V-vorm op je arm te zetten. Een donkere kleur creëert meteen een hoogtepunt.
  2. Blenden: Dep penseel #2 in het water en dep het droog op je handdoek, zodat het net vochtig genoeg is om je lijnen zachtjes te blenden.
  3. Kleur aanbrengen: Met penseel #2 en ‘Fire Red’ breng je smalle lijnen aan. Het hoeft niet perfect te zijn, een echte wond is dat ook niet.
  4. Diepte creëren: Meng met penseel #1 een beetje bruin met paars en breng dit aan om diepte in de wond te maken.
  5. Vetweefsel simuleren: Breng met penseel #1 en ‘Bright Yellow’ kleine puntjes aan om vetweefsel na te bootsen.
  6. Licht accentueren: Gebruik penseel #1 met Diamond FX White om lichte highlights aan te brengen op het geel. Blend indien nodig met je vinger.
  7. Hechtingen aanbrengen: Met penseel #2 en Diamond FX Black maak je de hechtingen. Begin waar de V-vorm samenkomt en trek een lijn naar de andere kant.
  8. Roodheid toevoegen: Maak ‘Fire Red’ heel waterig op je mengpalet en breng het aan bij de hechtingspunten voor een geïrriteerde huidlook.
  9. Highlights op de hechtingen: Zet met penseel #1 en Diamond FX White dunne strepen over de zwarte lijnen van de hechtingen. Als het nog niet genoeg opvalt, kun je extra lichte highlights tussen de hechtingen aanbrengen.

Hoewel de technieken en producten verschillen, laten beide methoden zien dat je indrukwekkende en realistische wonden kunt maken, of je nu alcohol make-up of waterschmink gebruikt. Experimenteer met beide technieken om te ontdekken welke het beste bij jou past!

Ik hoop dat je net zo enthousiast bent geworden over alcohol make-up als ik! Als je vragen hebt, stel ze gerust hieronder. Ik hoor ook graag wat jij graag zou willen leren of waar je tegenaan loopt. Misschien wordt dat wel het onderwerp van mijn volgende blog. Wil je meer van mijn creaties zien? Volg me dan op Instagram en blijf op de hoogte van mijn nieuwste werk! Dankzij mijn passie voor schminken en de cursussen die ik heb gevolgd bij onder andere Matteo Arfanotti en Nick Wolf, blijf ik continu nieuwe technieken ontdekken en deel ik deze graag met jullie. Blijf oefenen en onthoud: je bent nooit uitgeleerd!

Liefs,
Shirley Hesen