Stitched wounds zijn een populaire keuze in de wereld van special effects make-up, vooral voor horrorfilms, cosplay en Halloween. Ze creëren een griezelig en realistisch effect dat gegarandeerd indruk maakt. In deze Stitched Wound Make-up tutorial leer je stap voor stap hoe je zo’n wond kunt maken met Nose & Scar Wax. Deze techniek is perfect voor beginners, maar ook gevorderde grimeurs kunnen er hun vaardigheden mee aanscherpen.

Benodigdheden voor deze Stitched Wound Make-up Tutorial

Stappenplan Stitched Wound Make-up Tutorial

Stap 1: Voorbereiding van de Huid

  • Reinig eerst de huid waar je de wond wilt maken. Dit zorgt ervoor dat de wax beter blijft zitten.
  • Breng een dunne laag Pros-Aide (huidlijm) aan op het gebied waar de wax komt. Dit zorgt voor extra hechting.

Tip: Probeer de plek waar je de wond maakt even te bewegen (zoals glimlachen of fronsen) om te zien hoe de huid op die plek reageert. Dit helpt je om de wond realistisch te plaatsen op een plek waar het natuurlijk uitziet.

Stap 2: Aanbrengen van de Wax

  • Schep met een spatel een klein beetje wax uit de pot en breng het aan op de huid.
  • Gebruik Vaseline op je vingers om te voorkomen dat de wax blijft plakken. Verspreid de wax over de huid en blend de randen zorgvuldig.
  • Gebruik een stipple spons om textuur aan de wax toe te voegen, zodat het beter samensmelt met de natuurlijke huidtextuur.

Tip: Werk in kleine beetjes als je voor de eerste keer met wax werkt. Dit geeft je meer controle en maakt het makkelijker om de wax gelijkmatig te verdelen en te modelleren. Vergeet niet regelmatig vaseline op je vingers en spatel aan te brengen voor een soepele afwerking!

Stap 3: Creëren van de Wond

  • Snijd voorzichtig een snee in de wax met een spatel die is ingesmeerd met een dun laagje Vaseline. Deze stap creëert de basis van je stitched wound.
  • Vorm de randen van de snee iets naar binnen om ruimte te maken voor de hechtingen die je later aanbrengt.
  • Wanneer je tevreden bent met je waxcreatie, poeder je deze goed af met setting powder. Dit verwijdert de glans en kleverigheid van de wax en absorbeert het vet in de vaseline, waardoor het kleuren van de wond in de volgende stap makkelijker wordt.

Tip: Werk voorzichtig en neem de tijd om de snee er realistisch uit te laten zien. Speel met spatel tussen je vingers en zie wat voor wond dit maakt in de wax. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar een rechte lijn te zetten in de wax om je wond te maken.

Tip: Experimenteer met verschillende soorten sneeën (bijv. diep en smal of breed en oppervlakkig) om variatie aan je make-up toe te voegen. Een paar kleine inkepingen kunnen net zo griezelig zijn als een grote snee.

Stap 4: Aanbrengen van de Hechtingen

  • Gebruik een fijne draad (geen jute, dat is te grof) om de hechtingen te simuleren. knip korte stukjes draad en plaats deze voorzichtig in de randen van de snee.
  • Gebruik opnieuw Pros-Aide om de draadjes vast te plakken.

Stap 5: Kleur en Details

  • Gebruik alcohol activated makeup om de wax met je huid te matchen. Werk in dunne lagen en blend de kleuren goed. Mocht je geen Alcohol Palette hebben dan kun je deze stap uiteraard ook doen met waterschmink of vetschmink. Poeder Make-up werkt niet goed op wax.
  • Voeg wat donkere tinten toe rondom de hechtingen om de huid er geïrriteerd uit te laten zien, alsof de hechtingen er al een tijdje zitten.
  • Voor het vullen van de wond gebruik je verschillende roodtinten, werkend van licht naar donker. Dit voegt diepte toe.

Tip: Speel met blauw- en paarsachtige tinten om de huid rond de wond er gebarsten of gezwollen uit te laten zien. Dit voegt een meer dramatisch en realistisch element toe.

Stap 6: Final Touches

  • Vul de wond met een bloedgel, zoals het dikke bloed van The Dark Arts Company, voor extra realisme.
  • Vervolgens voeg je een dun nepbloed toe dat je uit de wond kan laten lopen en waarmee je kunt spelen voor bloedspetters of een bloedzweem. Ik heb hiervoor Mouldlife Venial Blood gebruikt.

Tip: Gebruik een Spetter Penseel om bloed te spetteren voor een extra rommelig effect. Dompel het spetter penseel in vloeibaar bloed en trek langs de borstelhaartjes met je vinger om kleine spetters te creëren.

Veelgemaakte fouten en hoe je ze voorkomt:

  • Wax die niet goed blend met de huid: Zorg altijd dat je de randen van de Wax gladstrijkt en textuur toevoegt met een stipple spons, zodat het effect naadloos overloopt in de huid. Werk altijd van de wax naar de huid, zodat je de overgang onzichtbaar kunt maken.
  • Te grove hechtingen: Kies voor een fijne draad in plaats van een jutedraad. Dit zorgt voor een subtieler en realistischer effect. Ondanks dat de wond in de video er leuk uit ziet doet de draad afbreuk aan het realisme.
  • Teveel Vaseline: Gebruik niet te veel Vaseline op je vingers of spatel, anders zal de Wax niet meer goed blijven zitten.

Hoe onderhoud je je materialen?

  • Na gebruik van alcohol-geactiveerde make-up, reinig je je penselen met de Cinema Secrets Brush Cleaner om de levensduur van je penselen te verlengen.
  • Bewaar je Nose & Scar Wax op een koele plek.

+ en – van Nose & Scar Wax vs. andere materialen

Voordelen:

  • Nose & Scar Wax is makkelijk aan te brengen en perfect voor snelle, gedetailleerde effecten.
  • Relatief goedkoop en toegankelijk voor beginners.

Nadelen:

  • Nose & Scar Wax kan gevoelig zijn voor hitte en vervormt sneller dan bijvoorbeeld sculpt gel.
  • Het kan lastig zijn om het te laten hechten op gebieden met veel beweging, zoals rond de mond.

Met deze technieken en materialen creëer je eenvoudig een realistische stitched wound die er indrukwekkend uitziet. Of je nu een beginner bent of een ervaren special effects make-up artiest, deze tutorial helpt je op weg naar griezelige meesterwerken!

Meer Inspiratie? Ontdek Onze How-To Artikelen en Video Tutorials!

Ben je geïnspireerd door deze uitleg en wil je meer leren? Neem dan zeker een kijkje bij onze andere how-to artikelen en video’s! Of je nu net begint met airbrushen, schminken, grimeren of special effects make-up, wij hebben alles wat je nodig hebt. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek hoe je verbluffende resultaten kunt bereiken!

Sculpt Gel Gebruiken Jouw Ultieme Gids voor Special Effects Make-up
Alcohol Activated Make-up: De Kunst van Realistische Special Effects

Bekijk Onze Video Tutorials over Schmink, Grime en Special Effects Make-up

Wil je liever meteen aan de slag met visuele hulp? Bekijk dan onze video tutorials op het SchminkenGrime YouTube-kanaal! Hierin laten we je stap voor stap zien hoe je met verschillende special effects make-up producten kunt werken. Perfect voor zowel beginners als ervaren make-up artiesten. Klik hieronder om direct naar de video’s te gaan en jezelf onder te dompelen in de wereld van special effects make-up technieken.

Blijf Op de Hoogte van de Laatste Trends en Tips

Wil je geen enkele update missen over de nieuwste airbrush technieken en producten? Volg ons dan op Facebook en Instagram, en blijf op de hoogte van de nieuwste trends, evenementen, acties, en meer. We plaatsen regelmatig updates om je te inspireren en je te helpen met je volgende project.

Abonneer Je op Ons YouTube-Kanaal

Wil je geen enkele special effects make-up video missen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal. We uploaden regelmatig nieuwe video’s over schmink, airbrush, grime en special effects make-up. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste tips en technieken.

Contact en Nieuwsbrief

Heb je vragen over specifieke producten of technieken? Laat het ons weten via de comments hieronder of stuur ons een e-mail. We staan klaar om je te helpen en wellicht zelfs een video te maken die jouw vraag beantwoordt. Of je nu advies nodig hebt of inspiratie zoekt, we helpen je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om geen enkele update te missen! We sturen je regelmatig tips, tutorials en exclusieve aanbiedingen direct naar je inbox.