Bij het betreden van een sprookjesachtig restaurant verwacht je magische decoraties die je meteen in een andere wereld trekken. Ik had het voorrecht om bij te dragen aan die magie door een custom styrofoam prop paddenstoel van 80 cm hoog te maken als decoratiestuk voor het sprookjesrestaurant. In dit artikel neem ik je mee door het hele proces, van concept tot afwerking, en deel ik de uitdagingen en technieken die ik onderweg ben tegengekomen.

De Opdracht

De opdracht voor deze foam paddenstoel kwam van een sprookjesrestaurant waar de paddenstoel als opvallend decorstuk zou fungeren. De uitdaging was om een realistische, stevige en gedetailleerde paddenstoel te maken die perfect zou passen bij de betoverende sfeer van het restaurant. De paddenstoel moest 80 cm hoog zijn en de aandacht trekken van alle gasten.

Het Ontwerpproces van de Custom Styrofoam Prop

Om het modelleren te vereenvoudigen, besloot ik om de steel en de kap van de paddenstoel apart te maken. Dit zorgde ervoor dat ik beide onderdelen tot in detail kon uitwerken voordat ze samengevoegd werden.

Stap 1: De Basisstructuur
Met grote blokken styrofoam begon ik de basisvorm van de paddenstoel uit te snijden. Voor de steel gebruikte ik een stevige, cilindrische vorm die ik langzaam vorm gaf met behulp van een hete draad en snijgereedschap. De kap werd gesneden uit een dik vierkant blok.

Styrofoam Sculpten | SchminkenGrime.nl
Styrofoam Sculpten | SchminkenGrime.nl
Styrofoam Sculpten | SchminkenGrime.nl

Stap 2: Het Modelleren
Het modelleren van de details was een precies werkje. Met schuurpapier en fijn snijgereedschap bracht ik texturen en natuurlijke vormen aan. De steel kreeg bovenaan een ruwe, maar natuurlijke textuur, terwijl de buitenkant van de kap kap werd gevormd tot een gladde, bolvormige structuur. De Binnenkant van de kap kreeg juist de lamellen waar de sporen van de paddenstoel zich in bevinden.

Styrofoam shapen | SchminkenGrime.nl
Styrofoam shapen | SchminkenGrime.nl
Styrofoam shapen | SchminkenGrime.nl

Versteviging met Triaxial Fibre

Nadat beide onderdelen volledig gemodelleerd en gedetailleerd waren, was het tijd om de paddenstoel te verstevigen. Hiervoor gebruikte ik Acrylic One Basismateriaal samen met de Acrylic OneTriaxial fibre. Dit sterke glasvezel materiaal breng je in 2 a 3 lagen aan om het polystyreen te beschermen van beschadiging en zodat de creatie “hufter-proof” wordt.

Stap 3: Aanbrengen van de Versterking
De Triaxial fibre wordt zorgvuldig, en zo strak mogelijk, aangebracht over de gehele oppervlakte van de paddenstoel. Dit was een precies werkje omdat je natuurlijk niet wil dat er allerlei vervormingen komen aan je project. Hoe preciezer je deze stap zet, hoe minder je bij hoeft te werken achteraf. Deze stap zorgt voor extra stevigheid en duurzaamheid, wat essentieel is voor een decorstuk dat dagelijks door bezoekers bewonderd zal worden.

Nadat je voldoende lagen van de fibre hebt aangebracht breng je nog een paar lagen van de Acrylic One aan zodat je de fibre niet meer kunt zien.

De Perfecte Afwerking van deze Custom Styrofoam Prop

Na de versteviging was het tijd om alles glad te schuren en een perfect canvas te creëren voor de schildering. Dit zorgde ervoor dat de verf goed hechtte en een mooie, egale afwerking kreeg.

Stap 4: Schuren en Voorbereiden
Het schuren was een intensief proces waarbij ik meerdere korrelgroottes gebruikte om een glad oppervlak te krijgen. Dit is cruciaal voor een professionele afwerking en zorgt ervoor dat de verf mooi egaal kan worden aangebracht.

Stap 5: Het Schilderen
Het schilderen van de paddenstoel was misschien wel het leukste deel van het proces. Voor het schilderen heb ik Spraypaaint en mijn ProAiir Aibrush Compressor kit gebruikt samen met hoogwaardige acrylverf om levensechte kleuren en patronen aan te brengen.

Voor de Steel heb ik een kleu gebruikt die Bone heet. Grotendeels omdat ik wit echt te wit vond voor iets dat groeit in de natuur. Omdat één kleur een heel vlak resultaat feeft heb ik verschillende off-wite, gelige en bruine kleuren gebruikt tot ik het effect had dat ik zocht.

Voor de kap was de basis niet zo ingewikkeld…. Zo rood mogelijk. Toen ik dit eenmaal had aangebracht werdt het tijd voor de witte stippen. Ik denk dat ik het project 2 dagen heb laten rusten voordat ik deze eingelijk heb aangebracht. Er zijn namelijk zeker een miljoen verschillende manieren om de stippen erop te zetten.

Custom styrofoam prop schilderen
Custom styrofoam prop schilderen
Custom styrofoam prop schilderen

Een echte vliegenzwam heeft geen ronde stippen. Een cartoon vliegenzwam heeft perfect ronde stippen. Bij een echte vliegenzwam lopen de vlekken van klein naar groot. Bij een cartoon vliegenzwam ligt het helemaal aan de artiest die ze getekend heeft. Maar wat kies ik dan voor het Sprookjes Restaurant? Uit eindelijk ben ik gegaan voor een speelse mix van grote en kleinere stippen die met enige tussenruimte zijn verdeeld over de kap van de paddenstoel

Custom styrofoam prop | Paddenstoel
Custom styrofoam prop | Schminkengrime.nl
Custom styrofoam Paddenstoel

Bescherming met Acrylic One Sealer

De laatste stap in het proces was de afwerking met de Acrylic One Sealer (Satin). Deze sealer zorgt voor een beschermende laag die de paddenstoel niet alleen een prachtige Satin glans geeft, maar ook beschermt tegen slijtage en schade. Deze sealer is er ook in het mat en gloss. Maar voor de paddesnstoel leek satin mij de beste optie.

Stap 6: Sealen
De Acrylic One Sealer werd in meerdere lagen aangebracht om ervoor te zorgen dat de paddenstoel goed beschermd was. Dit zorgt voor een duurzame afwerking die bestand is tegen de tand des tijds en intensief gebruik.

Custom Styrofoam Prop | SchminkenGrime.nl

Conclusie

Het maken van deze gigantische foam paddenstoel was een super leuk en enerverend project. Het liet me niet alleen mijn creativiteit uitten, maar gaf me ook de kans om bij te dragen aan een betoverende omgeving.

Of je nu een opvallend decorstuk nodig hebt voor een festival, een uniek display voor je winkel, een thema-element voor een evenement of een sfeervol decor voor je restaurant, ik help je graag verder.

Ben je op zoek naar unieke en Custom Styrofoam Props voor jouw project? Neem dan contact met me op! Laten we samen iets magisch creëren en jouw visie tot leven brengen. Stuur me een berichtje of bel me, en laten we bespreken hoe ik jouw ideeën kan omzetten in prachtige realiteit.

Groetjes Linda

Vergeet niet om SchminkenGrime te volgen op Facebook of Instagram