Oeteldonk, een gave carnavalsstad uit het zuiden en wie weet nu niet dat Oeteldonk eigenlijk ‘s-Hertogenbosch is. Anke heeft voor deze Carnaval een gave Oeteldonkse Bellypaint gemaakt. Ons bedrijf zit dicht tegen Oeteldonk aan, maar je kunt natuurlijk altijd het design ombuigen naar je eigen Carnavals stad. Alleen zal de kikker ofwel Oetel dan ook verandert moeten worden.

Deze stap voor stap Bellypaint Oeteldonk is een niet al te moeilijke, maar je moet wel zorgen dat je tekening uiteraard klopt. Dus woon je in Kruikenstad dan zal het iets makkelijker zijn om je paint te maken, of in Lampengat en ga zo nog maar even door. Maar de Carnaval komt eraan en we Anke heeft deze Bellypaint Oeteldonk weer op haar eigen buik gemaakt.

Waar komt bijvoorbeeld de naam Oeteldonk vandaan?

De herkomst van de naam is niet geheel bekend. “Donk” is een toponiem voor een “hoge droge plek in het moeras”. Dat komt overeen met de locatie van de stad ‘s-Hertogenbosch die haar militaire kracht ontleende aan het feit dat ze temidden van moerasgebieden lag. Bij gebrek aan relevant historisch bewijs is er thans een viertal mogelijke verklaringen in omloop.

De eerste en meest gebruikte is die van de veronderstelling dat een “Oetel” een kikvorsch zou zijn, een veelvoorkomend dier in de moerassen rondom de stad, zeker in die tijd. Er is echter geen enkele etymologische grond voor te vinden en dus moet dit naar het land der fabelen worden verwezen.

De tweede vermoedelijke maar meest voor de hand liggende gedachte is die van de veronderstelling dat “Oetel” afkomstig zou zijn van “van den Oetelaar”, een veelvoorkomende naam in Den Dungen, geboorteplaats van de eerdergenoemde Bossche bisschop, Mgr. Godschalk. Een schertsende verwijzing dus naar de man die zich had uitgesproken tégen het vastenavondvieren van de Bosschenaren.

Een derde verklaring zou gezocht kunnen worden in het verhaal van de Griekse godin Leto. Leto, die de minares van de god Zesu was, werd door de door jaloezie gedreven godin Hera, de eigenlijke echtgenote van Zeus, verbannen uit de godenhemel. Dwalend over het land wilde zij met haar kinderen Artemis en Apollo wat drinken bij een vijver. Daar werd zij echter beschimpt door boeren die bovendien de modder in de moerassige vijver omwoelden zodat het ondrinkbaar werd. Op verzoek van Leto veranderde Zeus de boeren in kikkers zodat zij ten eeuwigen dage in het moeras moesten kwaken. In een gedicht van de Romeinse dichter Ovidius hierover schrijft hij in een alliterend vers: “Quamvis sint sub aqua, sub aqua maledicere temptant” (hoewel zij onder water zijn, trachten zij nog steeds te schimpen”. Als men nu de naam “Leto” omdraait dan zou dat “Otel” zijn, met een beetje fantasie dus “Oetel”. Het feit dat de oprichters uit een milieu kwamen waar verscheidene van hen de klassieke opleiding van het Gymniasium gevolgd zullen hebben en wellicht bekend waren met dit gegeven, alsmede dat het omdraaien van woorden (zie “Reksam” in de naam van Z.K.H.Amadeiro hetgeen omgedraaid “masker” is) gewoongoed waren, alsmede de gegevens van “boeren” “beschimpen of parodiëren” “Moerassen” en “kikkers” in het verhaal doen het vermoeden bevestigen, al lijkt het ver gegrepen.

Een vierde en laatste maar nog niet verder onderzocht gegeven is de mogelijke connectie met buurtschap “Oetendonk” waarvan sprake is in het huisarchief Stapelen. Daarin bevindt zich een legger van de “Gebuerchijns uit de gemeint Oetendonk, 1666-1706

Bron: Tekst door Rob van de Laar aan Oetelpedia ter beschikking gesteld

Zo dat was weer een heel stuk geschiedenis en weer genoeg voor vandaag. We gaan verder met de stap voor Stap foto’s van de Bellypaint Oeteldonk

Hoe maak je deze dan?

 1. Pak een recht penseel en gebruik de bruine schmink van superstar. Laad op de hoek van de kwast ook een beetje zwart zodat je een bruine streep trekt met aan de onderkant een zwarte schaduw lijn. Zet zo de tak boven aan de buik.
 2. Maak de basis van de Oeteldonkse kikker. Compleet met sjaal en muts in de kleuren van Oeteldonk. Als de zwangere veel striae heeft kies dan voor een matte en lichte achtergrondkleur voordat je de kikker er op schildert. Heeft de zwangere geen striae dan hoef je geen achtergrond te maken.
 3. Omrand het geheel met zwarte lijnen. Gebruik hiervoor de dunste kwast (nr.1 of nr.2).
 4. Omrand nu het geheel met witte lijnen. Gebruik hiervoor de dunste kwast (nr.1 of nr.2).
 5. Maak met het bloemenpenseel kleine bloemetjes die de ronding van de buik benadrukken. Je kunt deze in de Oeteldonkse kleuren maken maar eventueel ook met blauw (jongetje) of met roze (meisje). Kijk voor de instructies met betrekking tot het maken van bloemetjes naar de video van schmink en grime.
 6. Pak een droog penseel waarmee je de schaduw met grijze en zwarte Star Blend aanzet. Doe hetzelfde met witte star Blend voor high-lights. Zet witte stipjes bij de bloemetjes.
 7. Voeg nu eventueel plak-glitters toe op de belletjes van de muts. En zet het resultaat mooi op de foto.
 8. Het eindresultaat mag gezien worden met carnaval! 😉

Materialenlijst Bellypaint Oeteldonk

 • Cameleon Basic White
 • Cameleon Basic Black
 • Cameleon Absinthe BL3020
 • Cameleon Victorious
 • Cameleon Blood Red BL303
 • Cameleon Robin Egg BL3019
 • Superstar bruin 030
 • Mehron Star Blends Zwart, Grijs en Wit
 • Diverse Glitters
 • Superstar penselen
 • Cameleon penselen

Zo we zijn er klaar voor, laat de Carnaval maar komen. Iedereen geniet van de komende Carnaval, en mocht je geen Carnaval vieren dan is dit ook een leuke inspiratie bron voor je schminkwerk.

Groetjes Anke en Linda

En natuurlijk wensen we Anke, die nu 35 weken is nog veel succes en plezier met de laatste loodjes van jullie zwangerschap en we kunnen niet wachten om de kleine straks eens te zien.