Een eigen schminkbedrijf starten of niet?
We krijgen regelmatig vragen als: ” waar moet ik beginnen om van mijn schmink hobby een bedrijf te maken?” of “Wat moet ik allemaal regelen als ik voor mezelf ga beginnen?” Daarom deze week een artikel met informatie over het wel of niet starten van je eigen schminkbedrijf en waar je allemaal rekening mee moet houden.
Voordat je verder gaat lezen willen we alvast zeggen “Sorry, echt leuk kunnen we dit artikel niet maken, wel informatief”.
Eerst eens even kijken wat we nou eigenlijk mogen verstaan onder een hobby. Een Hobby is een ontspannende activiteit die je in je vrije tijd uitoefent uit interesse en voor het plezier. Voor het uitvoeren van een hobby krijg je niet betaald en hier begint voor vele dan ook direct het dilemma. Ga je dan gratis staan schminken als ik er voor gevraagd word? Wij zeggen: Nee, niet doen. Schminken kost tijd en geld en daar moet een vergoeding tegenover staan.
Er zijn 2 mogelijkheden
Je hebt een hobby
Schminken is je hobby en je voert deze hobby uit voor andere mensen tegen een onkosten vergoeding. Dit kan door bijvoorbeeld je reiskosten te laten vergoeden, je voor een overeengekomen bedrag schmink producten koopt die je opdrachtgever vervolgens vergoedt of je spreekt een totaalbedrag af. Als je producten voor de opdracht hebt gekocht spreek dan af dat je de producten na de opdracht mag houden als vergoeding voor het schminken. Zo spaar je meteen een mooie professionele kit bij elkaar.
Je hebt een schmink bedrijf
Dit kun je part-time doen naast je betaalde baan of full-time.
Als je kiest voor het schminkbedrijf dan komt er heel wat bij kijken. Zoals de Kamer van Koophandel, de belastingdienst, verzekeringen en een zakelijke rekening. Hieronder zullen we de belangrijkste dingen die je wilt weten voor je op een rijtje zetten.
De Kamer van Koophandel is het adres waar je terecht kunt met vragen over ondernemen. Ze zijn er om je te helpen. Zij geven veel informatie aan startende ondernemers waaronder het antwoord op de vraag of je ingeschreven moet staan als bedrijf of niet.
Het is soms lastig om te bepalen wanneer er precies sprake is van een bedrijf. De Kamer van Koophandel gebruikt een aantal criteria om te bepalen of je een bedrijf hebt of niet. Dit zijn dezelfde richtlijnen die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of je btw moet betalen. Als je btw-plichtig bent, heb je een bedrijf.
Criteria voor een onderneming | Uitleg |
Je levert goederen of diensten. | Goederen: Je verkoopt bijvoorbeeld fietsen. Diensten: Je bent bijvoorbeeld Schminker, Grimeur of Visagiste. |
Je vraagt hier een vergoeding voor. | Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk of een hobby. |
Je neemt regelmatig deel aan het normale economische verkeer. | Als je een enkele keer een fiets opknapt en verkoopt aan familie of vrienden, dan ben je geen ondernemer. |
Je hebt meer dan 1 opdrachtgever. | Als je het hele jaar voor maar 1 opdrachtgever werkt dan lijkt het er meer op dat je in loondienst bent. |
Je kunt je werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren. | Als ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werk doet. Ook als je ingehuurd wordt door een opdrachtgever. |
Aanvullende criteria
Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die je in je bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn en dat zijn niet alleen de betaalde schmink-uren, maar ook voorbereiding, administratie, reistijd etc.
Ik voldoe nog niet aan alle eisen, moet ik me nu inschrijven?
Als je start, dan voldoe je vaak nog niet aan alle eisen. Je hebt bijvoorbeeld nog geen klanten. Je kunt je dan wel inschrijven als je kunt aantonen dat je wel aan die criteria gaat voldoen.
Nu weet je of je ingeschreven moet staan en dan? Ook daar helpt de Kamer van Koophandel je bij. Zij geven je een 10 stappen plan dat je kan volgen voor de start en de ontwikkeling van je bedrijf. Wil je dit stappenplan graag doorlezen klik hier voor het artikel “in 10 stappen naar je eigen bedrijf”
De belastingdienst
Een van de lastige dingen aan ondernemen vinden we vaak de administratie en vooral alle regels en verplichtingen bij de belastingdienst. Als je een klein budget over hebt in de maand zou ik je dan ook direct adviseren om een goede boekhouder te zoeken om deze werkzaamheden van je over te nemen. Een goede administrateur is vaak veel beter thuis in alle wetten en regelgeving en heeft deze werkzaamheden makkelijker en sneller afgerond.
Daarbij weten ze veel van de belastingvoordelen waar je gebruik van mag maken als (startende) ondernemer.
Mocht je de administratie en de belastingen graag zelf willen doen dan geeft de belastingdienst hier veel informatie over. Deze kun je vinden op de pagina voor startende ondernemers
Verzekeringen
Als ondernemer ben je niet verplicht om verzekeringen af te sluiten. Verzekeringen zijn bedoeld om je bedrijfsrisico’s te dekken. Dit betekent dus dat je je wel kan verzekeren maar dat dit een vrijwillige keuze is. Verzekeringen die nuttig zouden kunnen zijn, zijn de bedrijfsrisicoverzekering en een rechtsbijstandverzekering. De overheid geeft hierover informatie op de website van “Antwoord voor Bedrijven”
Zakelijke rekening
Om je zakelijke en privé financiën gescheiden te houden is het verstandig om een zakelijke rekening te openen bij een bank. Buiten dat het handig is om echt een scheiding voor jezelf te maken tussen zakelijk en privé staat het professioneel wanneer een klant betaalt aan een bedrijf. Voordat je naar de eerste beste bank gaat om deze rekening te openen adviseren we je graag om de tarieven van de banken goed te vergelijken. De kosten voor een zakelijke rekening zijn namelijk anders dan die van een privé rekening. Zo betaal je als bedrijf bijvoorbeeld per gemaakte transactie en moet je betalen voor het storten van contanten naar de rekening. De website zakelijk bankieren geeft je een indicatie van de kosten die de banken rekenen zodat je kunt zien welke bank het best bij je bedrijf past
Gefeliciteerd!
Heb je dit alles geregeld, dan ben je de trotse eigenaar van je eigen schminkbedrijf en begint het echte werk. Wil je meer weten over hoe je betaalde opdrachten binnen haalt of hoe je de perfecte schmink kit op zet, lees dan onze Blogs hier over. Ze zitten boordevol tips en ideeën.
Wij helpen je graag verder
Nu heb je je eigen Schminkbedrijf en dan, hoe nu verder? Dan helpen wij je heel graag verder op weg. Binnenkort geeft SchminkenGrime.nl de cursus “Schminken Pro” waarin we alle aspecten van het ondernemen uitgebreid behandelen in 6 lessen. De lessen bevatten heel veel tips en informatie gebaseerd op onze ervaring, zodat je goed voorbereid start.
Ik ben heel benieuwd of je een hobby hebt of een bedrijf en wat je ervaringen zijn met bovenstaande zaken. Ook ben ik heel benieuwd wat je eventueel voor baan hebt naast het schminken? Ik lees je ervaringen graag terug in het commentaarveld onder aan deze pagina.
Ps. Natuurlijk mag je dit artikel delen met mensen uit je omgeving door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook jou vrienden kunnen profiteren van deze informatie.
Voor al onze Belgische lezers: Binnenkort zullen we een artikel plaatsen over het starten van een schminkbedrijf in België. Aangezien wet en regelgeving anders is in België zullen we hier apart tijd aan besteden.
Naast mijn deeltijd banen op een taxibus en ’s avonds bij postnl probeer ik voor festivals met name in weekenden wat schmink-opdrachten te krijgen. ik verwacht niet dat mijn schminkbedrijf ooit full time werk zal opleveren omdat er zoveel mensen zijn die kunnen schminken en denken dat ze kunnen schminken. maar zo erbij naast het andere werk ben ik er tevreden mee en ik ben nog aan het begin moet nog veel ervaring opdoen dus ik ben nog geen hoogvlieger maar er zit progressie in. als men een schminkbedrijf wil starten om er rijk van te worden komt men denk ik bedrogen uit maar zeg nooit nooit.
Hallo Ronald, leuk dat je een berichtje achterlaat en leuk om te lezen wat je allemaal doet aan werk.
Klinkt best druk 3 banen naast elkaar :). En, zolang je geniet van wat je doet is het goed toch?
Dan word je vanzelf een hoogvlieger!
Groetjes Linda
Leuke en interessante blog. Voor mij is het hobby en ik doe dit naast een fulltime baan. Ik ben docent en werk in het voortgezet speciaal onderwijs. Mijn leerlingen zijn 15 tot 18 jaar en werken aan hun vmboTL diploma
Dank je wel Monique :). Ook leuk om te lezen wat je doet voor werk.
Groetjes Linda
Erg interessante blog! Complimenten dat je iets ‘saais’ toch heel duidelijk kunt uitleggen!
Ik werk ook in het onderwijs, drie en een halve dag per week.
Schminken dus als hobby!
Dank je wel Lisette! Blij dat je het een duidelijk artikel vind :).
Groetjes Linda
Sinds een maand heb ik een eenmanszaak in schminken. Namelijk Creatieve Nienke. Er komt inderdaad veel bij kijken maar nu durf ik mij wel meer aan te bieden bij grote organisaties en kan ik klanten een goed factuur geven. Op dit moment zal ik meer onkosten hebben, maar ik hoop dat het op lange termijn mij meer opdrachten geeft.
Hallo Nienke, Leuk dat je de stap hebt gezet naar het schminkbedrijf! Gefeliciteerd :).
En starten is altijd het spannendst en lastigst omdat je echt je weg nog moet zoeken. Maar als je actief blijft dan weet ik zeker dat het helemaal goed komt!
Misschien dat later dit jaar de cursus “Schminken Pro” leuk voor je kan zijn? Hierin gaan we niet schminken maar echt in op de zakelijke kant van ons werk.
Succes met je bedrijf! Groetjes Linda
Een niet onbelangrijk onderdeel wat ik mis in het stukje is een website en sociale media. Het kan zijn dat dit al eerder aan bod is gekomen dat weet ik niet maar het is maar een tip. Naast een fulltime baan in de ICT hebben wij (mijn wederhelft en ondergetekende) als hobby fotograferen en duiken incl. een combinatie hiervan, onderwaterfotografie dus. Wij hebben geen echt bedrijf in de zin dat we ingeschreven zijn bij de KvK omdat de inkomsten nog niet zodanig zijn dat dat nodig is. Het is een meer uit de klauwen gelopen hobby 😉
Zolang er minder, bedrag kan inmiddels verandert zijn, dan 5000 euro omgezet wordt is het niet nodig om je in te schrijven bij de KvK of een BTW nummer (belastingdienst) aan te vragen. Handig is wel om een boekhouding bij te houden om e.e.a. bij vragen te kunnen aantonen.
Verder het aspect van verzekeringen ik ben een voorstander om je goed te verzekeren. Informeer bij verschillende maatschappijen hoe het zit met schmink en eventuele problemen. Er kan altijd iemand tussen zitten die een allergische reactie krijgt etc. Dus zou ik mij daarvoor wel willen verzekeren omdat dat erg in de papieren kan gaan lopen. Als onderwaterfotografen werken wij b.v. met een contract waarin een vrijwaring staat. Zonder ondertekend contact geen onderwatershoot, wat van te voren duidelijk gecommuniceerd wordt. Nu zullen velen niet gauw hiermee te maken krijgen maar ook bij het schminken van mensen loop je risico’s die je niet altijd van te voren aan ziet komen dus in die zin vind ik een verzekering toch een belangrijk item.
Verder een goed stuk waar beginners zeker iets aan hebben.
Hallo Ineke,
Bedankt voor je reactie op ons artikel! Leuk dat je even de tijd neemt om hierop te antwoorden.
Het onderdeel van email, social media en een website hebben we kort behandeld in het artikel “Meer betaalde schminkopdrachten?”.
Hier is natuurlijk nog veel meer over te vertellen maar dat bewaren we graag voor een later moment :).
Verder vind ik je aanvulling en ervaring super! Ik denk dat andere deze zeker waardevol kunnen vinden.
Groetjes
Linda Gloudemans
Ik wil graag in de toekomst professioneel schmikster worden met een eigen bedrijfje. Om zeker te weten dat ik deze weg wil inslaan wilde ik mijzelf eerst een proefperiode geven en meer bij school, vrienden en bekenden gaan schminken voor nog meer ervaring, snelheid en kijken of het leuk blijft als je tientallen kinderen achter elkaar schminkt. In het stukje hierboven heb je het bij hobby, wat het de eerste tijd nog zal blijven, over een vergoeding om schminkmateriaal te kopen die je naderhand mag houden. Moet je dit opgeven bij de belastingdienst als inkomsten? Of is het netzo als iemand je helpt met verhuizen en je geeft hem daarna een krat bier?
Hoi Sabrina,
Bedankt voor je reactie.
Als je voor je hobby schminkt en iemand koopt schmink voor je die je naderhand mag houden hoed je dit niet op te geven hoor.
Kijk even op de site van de belastingdienst of de KvK voor meer informatie over vanaf welk bedrag je het moet gaan opgeven.
Heel veel succes met het uitstippelen van de weg die je wilt bewandelen om professioneel schminkster te worden.
Wij zijn er altijd voor je mocht je vragen hebben.Dat kan eenvoudig via de website http://www.schminkengrime.nl
Groetjes,
Linda