Een eigen schminkbedrijf starten of niet?

We krijgen regelmatig vragen als: ” waar moet ik beginnen om van mijn schmink hobby een bedrijf te maken?” of “Wat moet ik allemaal regelen als ik voor mezelf ga beginnen?” Daarom deze week een artikel met informatie over het wel of niet starten van je eigen schminkbedrijf en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Voordat je verder gaat lezen willen we alvast zeggen “Sorry, echt leuk kunnen we dit artikel niet maken, wel informatief”.

Eerst eens even kijken wat we nou eigenlijk mogen verstaan onder een hobby. Een Hobby is een ontspannende activiteit die je in je vrije tijd uitoefent uit interesse en voor het plezier. Voor het uitvoeren van een hobby krijg je niet betaald en hier begint voor vele dan ook direct het dilemma. Ga je dan gratis staan schminken als ik er voor gevraagd word? Wij zeggen: Nee, niet doen. Schminken kost tijd en geld en daar moet een vergoeding tegenover staan.

Er zijn 2 mogelijkheden

Je hebt een hobby
Schminken is je hobby en je voert deze hobby uit voor andere mensen tegen een onkosten vergoeding. Dit kan door bijvoorbeeld je reiskosten te laten vergoeden, je voor een overeengekomen bedrag schmink producten koopt die je opdrachtgever vervolgens vergoedt of je spreekt een totaalbedrag af. Als je producten voor de opdracht hebt gekocht spreek dan af dat je de producten na de opdracht mag houden als vergoeding voor het schminken. Zo spaar je meteen een mooie professionele kit bij elkaar.

Je  hebt een schmink bedrijf
Dit kun je part-time doen naast je betaalde baan of full-time.

Als je kiest voor het schminkbedrijf dan komt er heel wat bij kijken. Zoals de Kamer van Koophandel, de belastingdienst, verzekeringen en een zakelijke rekening. Hieronder zullen we de belangrijkste dingen die je wilt weten voor je op een rijtje zetten.

De Kamer van Koophandel is het adres waar je terecht kunt met vragen over ondernemen. Ze zijn er om je te helpen. Zij geven veel informatie aan startende ondernemers waaronder het antwoord op de vraag of je ingeschreven moet staan als bedrijf of niet.

Het is soms lastig om te bepalen wanneer er precies sprake is van een bedrijf. De Kamer van Koophandel gebruikt een aantal criteria om te bepalen of je een bedrijf hebt of niet. Dit zijn dezelfde richtlijnen die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of je btw moet betalen. Als je btw-plichtig bent, heb je een bedrijf.

Criteria voor een ondernemingUitleg
Je levert goederen of diensten.Goederen: Je verkoopt bijvoorbeeld fietsen.
Diensten: Je bent bijvoorbeeld Schminker, Grimeur of Visagiste.
Je vraagt hier een vergoeding voor.Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk of een hobby.
Je neemt regelmatig deel aan het normale economische verkeer.Als je een enkele keer een fiets opknapt en verkoopt aan familie of vrienden, dan ben je geen ondernemer.
Je hebt meer dan 1 opdrachtgever.Als je het hele jaar voor maar 1 opdrachtgever werkt dan lijkt het er meer op dat je in loondienst bent.
Je kunt je werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren.Als ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werk doet. Ook als je ingehuurd wordt door een opdrachtgever.

Aanvullende criteria
Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die je in je bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn en dat zijn niet alleen de betaalde schmink-uren, maar ook voorbereiding, administratie, reistijd etc.

Ik voldoe nog niet aan alle eisen, moet ik me nu inschrijven?
Als je start, dan voldoe je vaak nog niet aan alle eisen. Je hebt bijvoorbeeld nog geen klanten. Je kunt je dan wel inschrijven als je kunt aantonen dat je wel aan die criteria gaat voldoen.

Nu weet je of je ingeschreven moet staan en dan? Ook daar helpt de Kamer van Koophandel je bij. Zij geven je een 10 stappen plan dat je kan volgen voor de start en de ontwikkeling van je bedrijf. Wil je dit stappenplan graag doorlezen klik hier voor het artikel “in 10 stappen naar je eigen bedrijf

De belastingdienst
Een van de lastige dingen aan ondernemen vinden we vaak de administratie en vooral alle regels en verplichtingen bij de belastingdienst. Als je een klein budget over hebt in de maand zou ik je dan ook direct adviseren om een goede boekhouder te zoeken om deze werkzaamheden van je over te nemen. Een goede administrateur is vaak veel beter thuis in alle wetten en regelgeving en heeft deze werkzaamheden makkelijker en sneller afgerond.
Daarbij weten ze veel van de belastingvoordelen waar je gebruik van mag maken als (startende) ondernemer.

Mocht je de administratie en de belastingen graag zelf willen doen dan geeft de belastingdienst hier  veel informatie over. Deze kun je vinden op de pagina voor startende ondernemers

Verzekeringen
Als ondernemer ben je niet verplicht om verzekeringen af te sluiten. Verzekeringen zijn bedoeld om je bedrijfsrisico’s te dekken. Dit betekent dus dat je je wel kan verzekeren maar dat dit een vrijwillige keuze is. Verzekeringen die nuttig zouden kunnen zijn, zijn de bedrijfsrisicoverzekering en een rechtsbijstandverzekering. De overheid geeft hierover informatie op de website van “Antwoord voor Bedrijven

Zakelijke rekening
Om je zakelijke en privé financiën gescheiden te houden is het verstandig om een zakelijke rekening te openen bij een bank. Buiten dat het handig is om echt een scheiding voor jezelf te maken tussen zakelijk en privé staat het professioneel wanneer een klant betaalt aan een bedrijf. Voordat je naar de eerste beste bank gaat om deze rekening te openen adviseren we je graag om de tarieven van de banken goed te vergelijken. De kosten voor een zakelijke rekening zijn namelijk anders dan die van een privé rekening. Zo betaal je als bedrijf bijvoorbeeld per gemaakte transactie en moet je betalen voor het storten van contanten naar de rekening. De website zakelijk bankieren geeft je een indicatie van de kosten die de banken rekenen zodat je kunt zien welke bank het best bij je bedrijf past

Gefeliciteerd!
Heb je dit alles geregeld, dan ben je de trotse eigenaar van je eigen schminkbedrijf en begint het echte werk. Wil je meer weten over hoe je betaalde opdrachten binnen haalt of hoe je de perfecte schmink kit op zet, lees dan onze Blogs hier over. Ze zitten boordevol tips en ideeën.

Wij helpen je graag verder
Nu heb je je eigen Schminkbedrijf en dan, hoe nu verder? Dan helpen wij je heel graag verder op weg. Binnenkort geeft SchminkenGrime.nl de cursus “Schminken Pro” waarin we alle aspecten van het ondernemen uitgebreid behandelen in 6 lessen. De lessen bevatten heel veel tips en informatie gebaseerd op onze ervaring, zodat je goed voorbereid start.

Ik ben heel benieuwd of je een hobby hebt of een bedrijf en wat je ervaringen zijn met bovenstaande zaken. Ook ben ik heel benieuwd wat je eventueel voor baan hebt naast het schminken? Ik lees je ervaringen graag terug in het commentaarveld onder aan deze pagina.

Ps. Natuurlijk mag je dit artikel delen met mensen uit je omgeving door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook jou vrienden kunnen profiteren van deze informatie.

Voor al onze Belgische lezers: Binnenkort zullen we een artikel plaatsen over het starten van een schminkbedrijf in België. Aangezien wet en regelgeving anders is in België zullen we hier apart tijd aan besteden.