Schminken: mag het wel of niet?

Nu de regels rondom het coronavirus enigszins worden versoepeld, vragen velen van ons zich af wat nu wel en wat niet mag. Daarom hebben we contact opgenomen met onder andere het RIVM om informatie in te winnen.

Wat mag absoluut niet

Er mocht in ieder geval tot 1 juni geen (kinder)feestjes plaatsvinden waar geschminkt wordt. Feesten zijn sowieso niet toegestaan op dit moment. Maar kleinschalig mag het wel mits je de juiste bescherming en regels in acht neemt.

Wat mag wel met de volgende regels van het RIVM

Je mag op afspraak iemand schminken of een bellypaint plaatsen, mits de volgende regels in acht worden gehouden.

 1. Er is vooraf een afspraak gemaakt.
 2. De werkzaamheden vinden plaats in je eigen atelier of in een klachten-vrije omgeving.
 3. Vooraf zijn de vragen gesteld om een indicatie te krijgen dat de persoon die je schminkt geen klachten heeft die overeenkomen met corona klachten.

Wat je moet vragen

Heeft u of iemand in het gezin last van de volgende klachten:

 • Verkoudheid
 • Loopneus
 • Verhoging
 • Hoesten

Als er op een van deze vragen met ‘ja’ wordt beantwoord mag je niet schminken of grimeren. Als je zelfs een van de klachten hebt, mag je ook niet gaan. Het werkt dus twee kanten op.

Handig om te weten

 1. Beschermingsmiddelen zijn niet verplicht, maar het advies is om deze wel te gebruiken. Denk aan handschoenen, een mondkapje of eventueel een spatscherm.
 2. Tussen de verschillende mensen moet 1,5 meter afstand bewaard worden.
 3. De schmink en make-up moet op 1,5 meter van andere blijven, zodat het virus hier niet op terecht kan komen.
 4. Alle Hygiëne maatregelen moet in acht genomen worden die de regering heeft voorgeschreven.
 5. Na iedere kleurwisseling of opnieuw laden van de schmink dienen de penselen en sponsjes volledig gereinigd te zijn om zo besmetting van je schmink en andere personen te voorkomen.
 6. Gebruik telkens een nieuwe spons om mee te schminken.

Blijf op de juiste manier op de hoogte

 1. Check altijd www.rivm.nl voor de regels en hygiëne maatregelen.
 2. Check altijd www.rijksoverheid.nl voor aanvullende regels en huidige situaties rondom corona.
 3. Handhaving gebeurt per gemeente. Informeer daarom altijd bij de gemeente of het is toegestaan om op afspraak te schminken, grimeren of bellypainten.
 4. Informeer ook altijd bij de Veiligheidsregio van de provincie waarin je zit of het is toegestaan dat je iemand gaat schminken, grimeren of bellypainten.

Kortom, er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden voordat je weer gaat werken. Maar wanneer je je niet aan de regels houdt, riskeer je een boete. En dat wil natuurlijk niemand.

Tot slot

Zoals je leest is het heel lastig om een eenduidig advies te geven. Het zijn lastige tijden en de regels kunnen per week veranderen. Hou de websites van de overheid goed in de gaten en gebruik je logische verstand. Hou je aan de regels. Twijfel je? Doe het dan niet.